Angela Merkelová vyzývá členské státy EU, aby obnovily sběr a přepravu migrantů ve Středomoří

Podle portálu Die Welt Merkelová navrhla, aby EU znovu zahájila námořní misi podobnou operaci Sophia, která byla zastavena začátkem tohoto roku v březnu poté, co ji italská národní populistická vláda důrazně vzdorovala.

Itálie, protože je tak blízko severní Africe, byla nucena nést nápor masové migrace přes Středozemní moře z této oblasti.

Během svých poznámek k této otázce Merkelová řekla: „Určitě by bylo dobré, kdybychom dnes znovu měli misi Sophia, aby vládní lodě zachránily životy.“

Na jaře roku 2019 Evropská unie prohlásila, že zastaví své námořní operace ve Středomoří.

“Členské státy se rozhodly prodloužit mandát operace Sophia o šest měsíců s dočasným pozastavením jejích námořních aktiv, zatímco členské státy pokračují v práci na řešení souvisejícím s vyloděním,” uvedl úředník EU ve svém prohlášení.

Mnoho se spekulovalo, že italská národní populistická ministryně vnitra Matteo Salvini uzavřená přístavní politika nakonec vedla Merkelovou k výzvě k zastavení operace.

Desítky tisíc nelegálních migrantů shromážděných na lodích ve Středozemním moři byly v rámci operace Sophia vyhozeny do Itálie.

Tato operace však nebyla silně kritizována pouze populisty v Itálii.

Při projednávání operace Sophia ministr zahraničí Libye Mohamad Taher Siala řekl: „Myslím, že tato Sophia… je negativní. Není to pozitivní. Jednoduše proto, že částečně podporují migraci. “

Přestože Salviniho tvrdý postoj proti masové migraci vedl k drastickému snížení počtu pokusů o přechod migrantů i počtu utonutých úmrtí ve Středozemním moři, letos v létě došlo k nárůstu počtu migrantů, kteří se snaží překročit Středozemní moře.

Zvýšil se také počet trajektů pro přepravu migrantů z nevládních organizací působících v regionu, což dále povzbudilo migranty, aby se vydali na nebezpečnou cestu.

V současné době jsou tři trajekty migrující ve Středozemním moři následující: „Ocean Viking“ provozovala francouzskou nevládní neziskovou organizaci SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), „Alan Kurdi“ provozovaná německou nevládní organizací Sea-Eye a „Open“ Zbraně provozované španělskou nevládní organizací Proactiva.

(Voice, foto: Pixabay)

Přejít nahoru