Orbánova vláda prohlásila, že bude podporovat válku, pokud to zabrání návalu uprchlíků do Evropy!

Taková komunikace je přinejmenším schizofrenní. Upozorňuje Attila Kálmán z portálu 24.hu.

Nezávislá zástupkyně Bernadett Szél žádala od ministra zahraničí Pétera Szijjártó jasné odpovědi, proč selhalo včasné varování turecké vlády o nebezpečích a pravděpodobných vážných důsledcích jejího zásahu do Sýrie. Velvyslanci členských států před útokem by podepsali společné usnesení EU, Maďaři to však bezdůvodně odmítli.

Na večer, když Turci zahájili útok se maďarský postoj změnil i kvůli velkému tlaku na maďarských diplomatů. Ten vedl ke společné deklaraci pod záštitou vysoké představitelky Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, Federici Mogherini.

Maďarskému větu předcházela skutečnost, že turecký útok podpořili ministr Szijjártó i premiér Viktor Orbán. Europoslanci z Fideszu se tak nacházely v těžké situaci, kdy minulý čtvrtek Evropský parlament musel hlasovat o společném usnesení, které “důrazně odsuzuje jednostranné vojenské zásahy Turecka v severovýchodní Sýrii”.

Maďarští europoslanci také hlasovali za odsouzení a potrestání Turecka

Poslanci tedy souhlasili se společným usnesením, odsoudit tureckou ofenzívu v severní Sýrii. Dříve nemohli kvůli maďarskému větu a Orbán se také postavil za Turků.

Tamáš Deutsch ve zpravodajství News TV uvedl, že “to, co se děje v Sýrii, včetně jednostranné vojenské akce Turecka,” je předmětem vážných obav, je však třeba mít na paměti, že Ankara je faktorem stability v regionu.

Avšak Turecko nyní dosáhlo hranice své schopnosti poskytovat pro miliony migrantů a uprchlíků pobyt. Deutsch v podstatě uvedl, že Maďarsko čelí všem ostatním členským státům EU, protože v opačném případě by došlo k “povodni migrantů” směrem do Evropy.

Státní tajemník Tamás Menczer napsal: “Turecký prezident objasnil, že pokud není schopen repatriovat miliony přistěhovalců ze Sýrie, musí se pro Evropu otevřít brány. Pokud se ptáme Maďarů na otázku, co chceme; Aby Turecko stahovali ze zahraničí přistěhovalců do Sýrie nebo otevřelo své brány do Evropy, pak je naše odpověď jasná: Turecko by mělo znovu usadit přistěhovalců do Sýrie a neotevřít brány Evropě pro čtyři miliony přistěhovalců. ”

Pozice vlády je proto v rozporu s usnesením EP, které odhlasovali pro-vládní poslanci odsuzující turecké kroky a navrhující přísné sankce proti Turecku a osobám odpovědným za válku.

Existuje několik věcí, které poukazují na cynismus vládní pozice. Na jedné straně je tvrzení “Pomoci tam, kde jsou potíže, a nepřinášejí problémy tam kde nejsou problémy” těžké vysvětlit, v souvislosti s útoky na Severní Sýrii:

“Jednostranné vojenské akce Turecka nemají právní základ a pouze zhoršují osmiletý konflikt v Sýrii,”

“Konkrétní zprávy o vraždách, zastrašování, zneužívání, únosech a rabování a zajištění civilních domů ozbrojenými skupinami s tureckou podporou”,

“A že členové těchto skupin násilně odebírají nebo zatýkají osoby na svých kontrolních stanovištích, které jsou obviněny z vazby k určitým kurdským skupinám,”

“Turecké síly údajně používali střelivo bílého fosforu; “Fotografie a videa nemocnic Tal Tamra a Al-Hasakah ukazují děti s těžkými popáleninami” a proto inspektoři chemických zbraní OSN oznámili, že po těchto obviněních začali shromažďovat informace.

 

Přejít nahoru