Uprchlíci uvízly v Řeckem sněhu a chybí jim tábory. “Tady to vypadá jako otevřené vězení”

„Raději bych zůstala v Morii,“ říká třicetiletá s nádechem zoufalství a odvolává se na hanebný tábor na řeckém ostrově Lesbos, který je šestkrát navýšen nad jeho oficiální kapacitu.

„Aspoň tam jsme měli kontakt s vnějším světem. Tady to vypadá jako otevřené vězení,“ dodává.

Caumba byl transportován do lyžařské chaty ve Vasilitsa – v nadmořské výšce 1 000 metrů a 45 kilometrů od nejbližšího města Grevena – asi před dvěma měsíci se svou ženou a dvěma dětmi.

Medvědi a vlci jsou v této oblasti častější než lidé.

Zařízení, které už má za sebou lepší dny a mělo se zavřít během řecké hospodářské krize, v současné době hostí 116 žadatelů o azyl z Afghánistánu, Konžské demokratické republiky, Somálska a Sýrie.

– “Žádný způsob, jak žít” –

„Probudíme se, díváme se na televizi a jdeme spát. To není způsob, jak žít,“ říká 20letá bývalá fotbalistka Mabika Zordel, také z DR Konga.

Nuredin Intze, 38letý Somalčan, souhlasí s tím, že „věci byly lepší“ v podobně přeplněném táboře na řeckém ostrově v Egejském moři v Lerosu.

„Hodiny nepřestanou tikat. Jak můžete žít s ničím jiným? Zbývá jen doufat, že se něco změní,“ říká bývalý profesionální řidič.

Situace Afričanů je součástí širšího hlavolamu, kterému čelí řecké migrační úřady.

V létě a na podzim se počet žadatelů o azyl přicházejících z Turecka na ostrovy Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros neustále zvyšoval a napínal lidi do přeplněných zařízení na rekordní úrovni.

Podle vládních údajů je na těchto ostrovech nyní více než 40 000 lidí, z nichž více než      37 000 je v táborech postavených tak, aby zvládly něco přes 6 000.

Konzervativní vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakise, která se na ostrovech rozhněvala, nedávno slíbila, že do konce roku přesídlí 20 000 žadatelů o azyl do jiných zařízení na pevnině.

Většina z nich během chvilky požádala o přemístění jinam.

– Smíšené pocity –

V lyžařské chatě Vasilitsa Zordel říká, že požádal o trénink s místním fotbalovým klubem, ale jeho žádost byla zamítnuta.

„Možná to bylo kvůli mé barvě pleti,“ říká.

Kromě toho, že policie dvakrát týdně jezdila do Greveny a zásobovala je, a Zordel a jeho blízký přítel Daniel Elipio (17) nemají co dělat informuje AFP.

 

 

Přejít nahoru