Česká republika plánuje vyslat 60 vojáků do mise Barkhane pod vedením Francie v Sahelu. Mise bude stát 598 milionů korun

Návrh, který musí být schválen parlamentem, umožní českým ozbrojeným silám působit v Mali, Nigeru a Čadu, uvedlo v pondělí 27. ledna vydání.

Tato zpráva vysvětlila, že cílem expanze Barkhane je vybudovat pracovní skupinu Takuba, která bude „pomáhat a radit malianským partnerským silám a doprovázet je v bojových operacích“.

“Přední tým by měl zahájit provoz v polovině tohoto roku. Hlavní část operace trvající 12 měsíců je plánována prozatímně od srpna nebo září 2020, “uvedl náčelník generálního štábu, generál armády Aleš Opata.

Mali bude hlavním operačním prostorem českých vojsk, přestože v Nigeru jsou možné dopravní a přeshraniční operace. Český personál bude také nasazen do centrály Barkhane v hlavním městě Čadu N’Djamena. Zprávy přináší TheDefensePost.

„Návrh bude nyní předložen Parlamentu České republiky. Pokud bude schválen, budeme mít mandát zapojit se do operace Barkhane s maximem 60 osob s účinností do 31. prosince 2022, “uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Ministerstvo odhaduje, že mise bude stát nejméně 598 milionů korun (26 milionů dolarů).

Na výcvikovou misi Evropské unie – Mali je již nasazeno kolem 120 českých vojáků.

Francie se již měsíce snaží budovat podporu pro nové mezinárodní speciální operace Task Force Takuba. Ministr ozbrojených sil Florencie Parly v listopadu uvedl, že Francie očekává, že nové síly budou rozmístěny v Mali do roku 2020.

Česká republika je jedinou druhou zemí, která veřejně prohlásila, že má v úmyslu připojit se k nové pracovní skupině, poté, co Estonsko v listopadu uvedlo, že rozmístí jednotky do Takuba. Mluvčí ministerstva obrany pak řekl The Defense Post, že v druhé polovině roku budou do Mali rozmístěny speciální síly a že tato síla „bude pomáhat, poskytovat rady a doprovázet“ ozbrojené síly Malian.

Přejít nahoru