Izrael prodává radarový systém Iron Dome do České republiky

Dohoda, která je v hodnotě více než 400 milionů NIS (115 milionů USD), zahrnuje nákup nejméně osmi systémů ELM-2084 (mobilní S-Band Multi-Mission Radar) pro českou armádu.

Izrael bude dodávat systémy po dobu osmi let, od roku 2021 do roku 2023. Radary jsou vhodné pro synchronizaci s vlastními obrannými systémy NATO a budou také začleněny do systémů velení a řízení.

Radar vyvinutý společností ELTA Systems – skupinou a dceřinou společností Israel Aerospace Industries – je schopen detekovat a sledovat téměř všechny typy příchozích cílů, od míšníku po balistickou raketu.

V rámci dohody mezi těmito dvěma zeměmi bude také probíhat další průmyslová spolupráce a výměna technologií a znalostí. Kromě toho bude v České republice vyrobeno nejméně 30% komponentů radarového systému píše portál Bulgarianmillitary.

“Dohoda dále posílí přátelství a bezpečnostní spolupráci mezi Izraelem a Českou republikou,” uvedl Coles. “Představuje to hlas důvěry ve schopnosti izraelského obranného systému, našich vynikajících průmyslových odvětví a jejich technologických schopností,” uvedl.

“Doufáme, že dohoda otevře dveře pro další spolupráci s Českou republikou a dalšími zeměmi NATO.”

“Dohoda je jedním z hlavních modernizačních projektů české armády, a zejména našich leteckých sil,” uvedl ministr obrany Czche Republic Lubomír Metnar. “Jsem velmi rád, že touto dohodou konečně zahajujeme proces ukončení naší závislosti na zastaralých ruských systémech,” řekl.

Přejít nahoru