Podívejte se na tento unikátní tajný dokument z roku 1980 o dálničních operacích československého letectva + VIDEO

Po druhé světové válce a během studené války některé země (zejména ve východní Evropě) vytvořily koncept dálničních pruhů: úsek dálnice, dálnice nebo jiné formy veřejné silnice používané jako přistávací dráha k odstranění jedné ze základních nevýhod boje letadla – závislost na dráze. Ve skutečnosti nebyly letištní dráhy a jejich souřadnice tajné ani na Západě, ani v sovětském Rusku a byly by zničeny nebo alespoň zaměřeny na začátek jakéhokoli konvenčního nebo jaderného konfliktu.

Jak jsme již vysvětlili v minulosti, německá dálnice, která byla navržena ve 20. a 30. letech, měla úseky, které by mohly být použity jako vzletové a přistávací dráhy pro taktické letouny a vojenské letouny: například A-29 mezi Ahlhornem a Großenknetenem je jeden příklad dálnice, kde během studené války konstruktéři NATO vybudovali cestu pro umístění letadel NATO v případě války.

V té době měly dokonce i země Varšavské smlouvy několik dálnic: Polsko mělo až 21 DOL, Drogowy Odcinek Lotniskowy, což je polské jméno pro dálnice: improvizované dráhy vyrobené z dálničních úseků se širšími konci, které poskytují parkovací místa pro letadla.

Jeden z nich se stále nachází poblíž Stettinu (Štětín) na Voyvodeship Road 142 poblíž státní silnice S3 na německé dálnici plánované směrem na Kaliningrad. Tato dálnice byla postavena ve 30. letech Adolfem Hitlerem a byla součástí sítě Reichsautobahn, která se objevila před druhou světovou válkou; zbývající jsou většinou mimo provoz.

Dálniční operace byly součástí standardního výcviku prováděného převážně ve střední, východní a severní Evropě během studené války, až do kolapsu Varšavské smlouvy došlo ke snížení četnosti vzletů a přistání na dálnici. Ve skutečnosti byly dálniční operace prováděny také v Asii, například v Singapuru a Severní Koreji.

Dokument níže ukazuje operace MiG-21R Fishbed, MiG-23BN Flogger a Mi-8 Hip na dálničním pásu během cvičení prováděných poblíž Stránecké Zhoř na severovýchodě od Brna. Ačkoli v českém jazyce, je to obzvláště zajímavé, zvláště pokud si myslíte, že záběry z východoevropských leteckých zbraní byly ve studené válce velmi vzácné (a tajné)!

Přejít nahoru