V Sýrii byl tank T-72M1 Adra zasažen řízenou střelou. Jak to dopadlo? + VIDEO

Video bylo zveřejněno na Twitteru.

Т-72М1 Adra se zapnutým motorem zaujímal pozici ve volném prostranství, když ho náhle zasáhla řízená raketa. Munice zasáhla pravý bok, došlo k poměrně silné explozi, po které bylo video přerušeno.

V popisu k videu je uvedeno, že syrský tank mohl být pravděpodobně atakován protitankovým raketovým systémem Konkurs. Tento systém používají jak vojáci Asadovy armády, tak radikálové. O osudu posádky tanku se nic neuvádí. Podle videa není vidět, že by došlo k požáru nebo explozi rakety uvnitř stroje, jak to bývá obvyklé, uživatelé internetu předpokládají, že tankisté mohli přežít, nebo byli lehce zraněni.

Nejmasovější tank druhé generace
Zvláštností tanku T-72M1 Adra je instalace dalších kontejnerů s plnivem plnivem a antikumulativních mříží. Na základě zkušeností taková ochrana úspěšně vydržela výbuch reaktivních granátů, ale čelit protitankovým řízeným raketám nedokáže.

Tank, který byl zachycen na videu, je pravděpodobně íránské nebo irácké výroby. V osmdesátých letech minulého století SSSR dodával tyto stroje zemím Blízkého východu, včetně Sýrie, poté byly vyráběny na základě licence.

Největší počet T-72M (815 kusů) bylo vyrobeno na základě licence v Československu v letech 1977 až 1991 v závodě ZTS v Martině.

Název Adra tank dostal na počest města poblíž Damašku, kde byla provedena modernizace.

Na začátku roku 2020 se také objevilo video neúspěšného pokusu zlikvidovat T-72 řízenou střelou.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru