Evropská unie

Rozhořčení v Bruselu: Hororové plány EU na období po Brexitu pro chudé a potravinářské banky. Hrozí kolaps?

Jacques Vandenschrik, prezident Federace Evropských potravinových bank, při hrozivém útoku na plány Unie uvedl, že pokud budou návrhy předloženy na místě, budou ohroženi nejzranitelnější vedle stability celé společnosti. Obchodní blok v současné době zpracovává podrobnosti svého dlouhodobého rozpočtu, známého jako víceletý finanční rámec (VFR). V rámci tohoto rozpočtu se nyní výdajové závazky staly nesmírně obtížné, protože odchod Spojeného království zanechal obrovský nesoulad ve financování, který se úředníci EU nyní rychle snaží vyrovnat píše Express.co.uk.

V současné době je z rozpočtu, který končí v roce 2020, vyčleněn fond na evropskou pomoc ve výši 3,8 miliardy EUR, který má pomoci členským státům poskytovat lidem základní zásoby, aby mohli žít včetně toaletních potřeb a potravin.

Do budoucna však byl tento fond vyřazen. Místo toho se od členských států očekává, že každý věnuje 2 miliardy EUR na potraviny a základní pomoc.

Komise uvedla, že doufá, že členské státy tuto částku věnují dvakrát, i když nejsou povinny tak činit.

Vandenschrik, který ve své organizaci pomáhá potravinovým bankám v Evropě distribuovat přebytečné potraviny, odstartoval nové návrhy jako „falešnou ekonomiku“.

Řekl: „Myslím, že musíme udělat lépe pro nejchudší z chudých. Nemůžeme přijmout, že musíme dodávat polovinu nebo 60% jídla, které nyní dostávají.” Vysvětluje to, že je třeba zpřísnit celkový rozpočet Evropy.

“Brexit je jedním z argumentů. Druhou je potřeba posílit obranu Evropy. To však bude mít dopad na zdraví a sociální soudržnost.” Je to falešná ekonomika, jak ušetřit chudým.

“Je mnohem lepší zvýšit kupní sílu tím, že jim dáme jídlo, aby malé peníze, které neutratí za jídlo, aby mohly utratit za ekonomiku.”

Přejít nahoru