Největší bazén v největší muslimské komunitě v Rusku zakázal vstup muslimským ženám do bazénu

Největší koupaliště v ruském regionu severního Kavkazu – muslimské většině zakázalo vstup ženám, což podnítilo hněv aktivistů za práva a jiných, kteří obvinili sportovní komplex z diskriminace.

Lázeňský komplex Anzhi Arena nedaleko města Makhachkala, hlavního města vnitřní ruské republiky Dagestán, oznámil v pondělí změnu politiky na platformě Instagram.

“Od 20. ledna je účast v bazénu otevřena pouze pro muže,” uvedli.

Plavecký bazén uvedl, že jeho rozhodnutí zamítnout vstup ženám, které byly předtím přijaty pouze v pátek k sezení pouze pro ženy, bylo finančně motivované.

“Bohužel, během ženských dnů nebyly téměř žádní návštěvníci,” citovala tisková agentura RIA lázeňský komplex jako projev na své stránce Instagram, která je nyní nastavena jako soukromá.

“Konkrétně z tohoto důvodu se po důkladné analýze a vyhodnocení přijalo těžké rozhodnutí, že udržení dní otevřených dveří pro ženy v našem bazénu nebylo životaschopné.”

V regionu severního Kavkazu je běžné najít sportovní zařízení, které nabízejí mužům a ženám přístup v oddělených dnech v týdnu. Úplný zákaz používání bazénu je však v rozporu s ruskou ústavou, uvedli aktivisté.

“Dělám demonstrace, ukážu lidem správnou techniku ​​a teď nemám dovoleno vstoupit do vody,” uvedla bývalá profesionální plavkyně Abdulkhalimova.

“Myslím, že to souvisí s náboženstvím, myslím si, že je to proto, že sem přichází mnoho náboženských lidí,” řekla.

Přístup do bazénu byl původně povolený pro muže i pro ženy, řekla, předtím, než byl omezen na pátky pouze pro ženy.

Pokud dny, které mají jen ženy, nebyly finančně životaschopné, proč se jednoduše nevrátí k předchozímu systému smíšených pohlaví, zpochybnila Abdulkhalimova.

“Mám tu dceru a má také tři dcery. Jsem naštvaná, protože … Bojím se o ně. Nechci, aby žili ve speciálním ghettu pro ženy,” řekla paní Anokhina, která žije v Makhachkale.

Přejít nahoru