Plán proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy bude dnes projednávat i vláda

Česká republika totiž dlouhodobě patří k zemím Evropské unie, kde se nejvíce obchoduje s živými zvířaty a rostlinami.

Podle předkladaného dokumentu se v ČR nedaří dostatečně postihnout tento typ kriminality. Jako hlavní problémy vidí nejednotné posuzování případů, málo efektivní mezinárodní spolupráci, chybějící specializaci u některých státních orgánů i nízké povědomí o závažnosti nelegálního obchodu s těmito zvířaty a rostlinami.

Autoři dokumentu v něm proto navrhují například vznik specializovaných útvarů pro řešení případů s celonárodním a mezinárodním dosahem i funkčního mezirezortního týmu. Nutné je i důkladnější proškolení ve vyšetřování této kriminality.

Vyšetřování by podle něj usnadnila také evidence přestupků v Registru Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) a seznam prověřených forenzních pracovišť, která vypracují kvalitní posudky. “Bohužel hlavním kritériem zadání analýzy bývá obvykle cena, dochází tak k volbě nejlevnějšího dodavatele bez ohledu na kvalitu výstupu, resp. nastávají i případy, kdy analýzy a posudky jsou zadány naprosto nevhodným subjektům a výstupy z nich jsou nevěrohodné a obhajobou snadno napadnutelné,” upozorňuje dokument.

K dalším bodům patří třeba zřízení vhodných prostor na Letišti Václava Havla pro rychlé umístění zadržených živých zvířat i menšího záchranného centra pro ně. Péče o zvířata je nyní problematická například ve chvíli, kdy celníci zachytí hodně exemplářů naráz a kapacity tuzemských center CITES v zoologických zahradách nestačí. Chybí však i karanténní prostory či místa pro velká zvířata. Podle dokumentu jsou největším problémem případné dovozy ptáků neznámého původu ze třetích zemí, pro něž v ČR neexistuje vůbec žádná schválená karanténa.

(SCa, foto: Štefan Čambal)

Přejít nahoru