SaS: Podávame podnet na EK v súvislosti s mýtnym tendrom

„To, čo spustil bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny so spoločnosťou SkyToll by sa dalo označiť za ukážku rozkrádania a nevýhodnej dohody pre štát. Už pri jej uzatváraní došlo k viacerým chybám, na ktoré doplácame dodnes. Zmluvu, ktorá je dostupná len vo verzii z roku 2009 bez jej neskorších dodatkov, nikto z nás nepozná. Sme pritom presvedčení, pri verejných peniazoch sa nemajú utajovať žiadne zmluvy,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Pri zavedení elektronického výberu mýta zlyhala podľa liberálov vláda Smeru. „Problém je najmä so smerovaním výnosov z mýta. Tie mali ísť všetkým správcom komunikácie, ktorí by tak mali dostatok zdrojov na opravu ciest a mostov. Treba pripomenúť, že EÚ sa rozhodla, že od roku 2028 bude jednotný výber mýta v celej Únii na základe jedinej palubnej jednotky. Osobne si myslím, že po skončení zmluvy zo SkyToll treba čím skôr prejsť na systém mýta, ktorý je kompatibilný s EÚ,“ povedal dopravný expert SaS Jozef Drahovský.

Strana SaS rozumie dopravcom, pre ktorých je každý deň, čo tento nevýhodný stav trvá,  dôležitý. „Rozhodli sme sa konať. Obraciame sa preto s podnetom na Európsku komisiu, aby prešetrila prípad slovenského elektronického mýta aj z hľadiska nedovolenej štátnej pomoci. Vnútorný trh Európskej únie je založený na širokej hospodárskej súťaži a členské štáty by nemali poskytovať takú podporu, ktorá by vybrané firmy neoprávnene zvýhodnila oproti ich konkurentom. SkyToll je jedna z najziskovejších firiem na Slovensku. Máme podozrenie, že ich zisky sú neprimerane vysoké, čo by mohlo napĺňať nedovolenú štátnu pomoc,“ doplnil Richard Sulík.

V prípade, že Komisia potvrdí, že ide o nedovolenú pomoc, SkyToll bude povinný vrátiť Slovensku nadmerne inkasované finančné prostriedky spolu s úrokom. „Ak bude SaS súčasťou vlády, budeme sa tejto zmluve intenzívne venovať a hľadať všetky možné alternatívy, ako ju vypovedať. Sme totiž presvedčení, že neexistuje zmluva, ktorá by bola nevypovedateľná,“ uzavreli liberáli.

(il.foto: napalete.sk)

Přejít nahoru