OSN: Připravte se na „miliony“ dalších klimatických uprchlíků

“Nechtěl bych si dovolit mluvit o konkrétních číslech – je to příliš spekulativní – ale určitě tu mluvíme o milionech,” řekl Filippo Grandi v rozhovoru pro agenturu Reuters na Světovém ekonomickém fóru v Davosu ve Švýcarsku. “Musíme být připraveni na velký nárůst lidí, kteří se pohybují proti jejich vůli.”

Grandi řekl agentuře Reuters, že nedávné rozhodnutí Výboru OSN pro lidská práva (OHCHR) znamená, že „pokud bezprostředně ohrožujete svůj život v důsledku změny klimatu … a pokud překročíte hranici a odjedete do jiné země, neměli byste být posláni zpět, protože byste byli ohroženi svým životem, stejně jako ve válce nebo v situaci pronásledování. “

OHCHR rozhodl proti Teitiotě na základě toho, že jeho život nebyl bezprostředně ohrožen, ale řekl, že v budoucnu „[bez] silného národního a mezinárodního úsilí mohou dopady změny klimatu v přijímajících státech vystavit jednotlivce porušování jejich práv. “

Grandi dodal, že „uprchlická hnutí a širší otázka migrace obyvatel… je globální výzvou, kterou nelze omezit na několik zemí,“ uvedla zpráva agentury Reuters.

Ve své poslední hlavní zprávě o této otázce uvedl před rokem IFRC, že migrace a vysídlení způsobené dopady na klima budou jednou z „definujících humanitárních výzev 21. století“.

Přejít nahoru