Diaľničné známky sa na Slovensku majú zrušiť. Vláda chce presadiť aj 13.dôchodok, ale opozícia má s tým problém

“Navrhuje sa zrušiť povinnosť úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov ciest z dôvodu nedostavanej diaľničnej siete a zvýšenie disponibilného príjmu obyvateľstva,” konštatuje sa v dôvodovej správe. Účinnosť sa navrhuje od 1. januára 2021.

Naliehavosť prijatia návrhu zákona bola odôvodnená aktuálnou situáciou, ktorá si vyžaduje účinné riešenia v záujme zvýšenia disponibilného príjmu širokých skupín obyvateľstva znížením ich výdavkov na platenie diaľničných známok.

Zámer zrušiť diaľničné známky pre fyzické osoby a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony predstavil v utorok (11. 2.) predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko. Podotkol, že to bola jedna z podmienok mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má uskutočniť. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vyčíslil, že toto opatrenie by malo stáť približne 70 miliónov eur.

Dôchodcovia dostanú 13.dôchodok. Opozícia podáva trestné oznámenie

“Účelom návrhu zákona je posilnenie práva na primerané hmotné zabezpečenie v starobe, pri nespôsobilosti na prácu a pri strate živiteľa zavedením novej dôchodkovej dávky. Súčasná úroveň dôchodkových dávok je najmä pri nízkopríjmových poberateľoch nepostačujúca,”zdôvodnilo ministerstvo práce skrátené legislatívne konanie.

Poberateľovi sólo starobného dôchodku sa vyplatí 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku. “V prípade, ak bude mať poistenec nárok na viacero dôchodkových dávok, vyplatí sa len jeden 13. dôchodok a to ten, ktorého suma je najvyššia,” uvádza sa v návrhu zákona. Z analýzy sociálnych vplyvov k návrhu zákona vyplýva, že predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura. Sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade 100 % zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do 70 % postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,5 eura.

Celkovo by sa toto opatrenie malo dotknúť 1,4 milióna ľudí. Problém s tým má ale Sloboda a Solidarita (SaS). Europoslankyňa za SaS a predsedníčka výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová dnes podala trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre podozrenie z prípravy trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ako sa uvádza v tlačovej správe poskytnutej redakcii ceskoaktualne.cz, reaguje tak na rozhodnutie vlády schváliť zdvojnásobenie rodinných prídavkov a vyplatenie 13. dôchodku.

„Je evidentné, že členovia vlády SR, ako aj niektorí poslanci NR SR budú konať v rozpore s Rokovacím poriadkom NR SR, ako aj výdavkovým stropom, ktorý prijala minulý mesiac vláda. Navyše je tu podozrenie, že porušia aj trestný zákon, keďže chcú získať pre seba neoprávnenú výhodu v podobe lepšieho volebného výsledku. A tak nepriamym úmyslom spôsobiť štátnemu rozpočtu škodu vo výške cca 350 mil. eur, čo je predpokladaná suma na zaplatenie ich sľubov,“ priblížila dôvody podania trestného oznámenia Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Orgány činné v trestnom konaní sa tak podľa strany SaS musia prioritne zaoberať touto volebnou korupciou. „Chceme robiť zodpovedné kroky v sociálnej oblasti, nebránime sa zodpovednému zvyšovaniu dávok, ale toto sa nedá robiť dva týždne pred voľbami a porušovaním zákonov. Smeráci už v roku 2010 sľubovali 13. dôchodok a zvýšenie rodinných prídavkov, mali dve vlády na to, aby to presadili, avšak neurobili nič. Teraz znásilňujú zákony, aby si kúpili ľudí,“ uzavrela Lucia Ďuriš Nicholsonová.

K SaS sa pridala aj mimoparlamentná koalícia strán PS-Spolu, ktorá podáva na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na členov vlády za schválenie návrhov sociálnych zákonov, samotné trestné oznámenie bolo podané za trestné činy marenia úlohy verejným činiteľom a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Toho sa podľa koalície dopustili členovia vlády, ktorí v stredu schválili zdvojnásobenie prídavku na dieťa, uzákonenie 13. dôchodku a zrušenie diaľničnej známky pre vozidlá do 3,5 tony. Namietajú údajnú nezákonnosť skráteného legislatívneho konania, v ktorom by mala Národná rada (NR) SR ešte v tomto volebnom období zákony schváliť.

Konanie Smeru-SD a SNS kritizuje aj nezaradená poslankyňa NR SR Veronika Remišová, ktorá pôsobí v mimoparlamentnej strane Za ľudí. Tvrdí, že vládne strany sa s kotlebovcami chystajú na mimoriadnej schôdzi porušiť zákon.

(SCa, il.foto: archiv)
Přejít nahoru