Mimořádně: V Anglii nejvyšší soud rozhodl, že islámská manželská smlouva není podle anglického práva platná

Případ zahrnuje pár Nasreen Akhter a Mohammed Shabaz Khan, oba pákistánského dědictví, kteří se zúčastnili slavnostního ceremoniálu nikah, který byl v prosinci 1998 před 150 hosty v londýnské restauraci v Londýně.

V listopadu 2016 požádal Akhter, 48letý právník, o rozvod, údajně proto, že Khan jsi chtěl vzít druhou manželku. Khan, 48letý developer, se pokusil zablokovat Akhterovu žádost o rozvod na základě toho, že podle anglického práva nebyli legálně ženatí. Khan řekl, že byli manželé „pouze podle práva šaría“ a žalovali, aby zabránili Akhtarovi požadovat od něj peníze nebo majetek stejným způsobem, jaký by mohl legálně vdaný manžel.

Akhter řekl, že pár, který má čtyři děti, měl v úmyslu následovat nikahu s obřadem občanského manželství, který by byl v souladu s anglickým právem. Občanský obřad se však nikdy neuskutečnil, protože podle Akhtera Khan ho odmítl.

31. července 2018 londýnské rodinné oddělení vrchního soudu rozhodlo, že nikah spadá do působnosti zákona o manželských příčinách z roku 1973, který stanoví tři kategorie manželství: platné, neplatné a nemanželské. Platná manželství mohou být ukončena rozhodnutím o rozvodu; neplatná manželství mohou být ukončena rozhodnutím o neplatnosti; nemanželství nelze legálně ukončit, protože legálně manželství nikdy neexistovalo.

Vrchní soud rozhodl, že manželství Akhter-Khan bylo „neplatné manželství“, protože bylo „uzavřeno bez ohledu na určité požadavky týkající se formování manželství“. Rozhodl, že Akhtar má tedy nárok na „nařízení o neplatnosti manželství“.

Generální prokurátor jménem britské vlády podal odvolání na základě toho, že bylo špatné uznat manželství za „neplatné“, spíše než za „nemanželství“.

Dne 14. února 2020 odvolací soud v Londýně zrušil rozhodnutí Nejvyššího soudu a rozhodl, že manželství nikah jsou „manželství nikah“ v rozsahu anglického práva. Ve svém rozhodnutí soud vysvětlil:

„Odvolací soud shledává, že obřad nikah z prosince 1998 nevytvořil neplatné manželství, protože se jednalo o nekvalifikační obřad. Strany se nevdaly„ podle ustanovení “anglického práva (část II manželského zákona z roku 1949). Obřad se neuskutečnil v registrované budově. Kromě toho nebyl vrchnímu registrátorovi oznámen žádný průkaz, nebyla vydána žádná osvědčení a na obřadu nebyl přítomen žádný registrátor ani pověřená osoba. Dále strany věděly, že obřad nemá právní účinek a že budou muset platit další obřad, který splňuje příslušné požadavky, aby mohl být platně ženatý. Posouzení, zda je manželství neplatné nebo ne, nemůže podle názoru soudu záviset na budoucích událostech, jako je úmysl uspořádat další obřad, nebo zda existují děti. Informuje portál ZeroHedge.

„Neexistuje důvod pro to, aby se s občanským obřadem zacházelo, jako by k tomu skutečně došlo, i když se to nikdy nestalo. To by mohlo vést k tomu, že se strana uzavře sňatkem, i když částečným způsobem změní názor To by bylo v rozporu se zrušením práva na podání žaloby za porušení dohody o sňatku podle oddílu 1 zákona o reformě práva (různá ustanovení) z roku 1970. Záměry stran nemohou změnit to, co by jinak nebylo kvalifikační ceremoniál na ten, který spadá do působnosti manželského zákona z roku 1949. “

Odvolací soud dodal: „Není obtížné dosáhnout tohoto postavení pro strany, které se chtějí legálně vdát.“

Rozsudek, který Akhter pravděpodobně podá odvolání k Nejvyššímu soudu, byl uvítán pobouřením aktivistů, kteří tvrdí, že tisíce muslimských žen v Británii nyní nemají žádná zákonná práva, pokud jde o rozvod.

V tiskové zprávě Southall Black Sisters, advokátní skupina pro jihoasijské ženy, uvedla:

„Snažili jsme se informovat odvolací soud, že mnoho menšinových žen, zejména muslimských žen, je oklamáno nebo vynuceno násilnými manželi, aby měli pouze náboženské manželství, což je zbavuje jejich finančních práv, když se manželství rozpadne…

„Účetní dvůr zjistil, že„ není obtížné dosáhnout tohoto postavení pro strany, které se chtějí legálně vdát. “ To však nebere v úvahu účty mnoha menšinových žen, které mají velké potíže se získáním tohoto statusu v souvislosti s domácím zneužíváním, patriarchální dynamikou rodiny a značnou nerovnováhou moci …

“Dnešní rozsudek nutí muslimské a jiné ženy, aby se obrátily na šaríjské soudy, které již způsobují značnou škodu ženám a dětem kvůli opravným prostředkům, protože jsou nyní uzamčeny mimo systém civilního soudnictví.”

V listopadu 2017 provedl průzkum pro dokumentární kanál 4 – Pravda o muslimském manželství -, že téměř všechny vdané muslimské ženy v Británii měly nikah, ale více než 60% neproběhlo samostatným civilním obřadem, který by udělal manželství legální podle britského práva.

Přejít nahoru