Slovensko účinně zakazuje islám v krajině, zakazuje mešity a v České republice se objevují žádosti, které se zamítají

V roce 2016 dvě třetiny poslanců, včetně opozičních, hlasovaly pro legislativu předloženou Vládní slovenskou národní stranou (SNS), která požadovala, aby náboženské skupiny v zemi měly 50 000 podpisů, kteřé by umožnily provozovat své školy, otevřít náboženská zařízení nebo se kvalifikovali pro vládní dotace. Zákon dříve vyžadoval pouze 20 000 podpisů.

Podle oficiálních zdrojů má islám, který byl primárně zaměřen zákonem, na Slovensku maximálně 5 000 sledujících. Informuje Voice of Europe.

V roce 2016 pak předseda vlády Robert Fico v rozhovoru prohlásil: „Je mi líto, že na Slovensku nemá islám místo. Je povinností politiků mluvit o těchto věcech velmi jasně a otevřeně. Nepřeji si, aby tady byly desítky tisíc muslimů. “

Na základě posledního sčítání lidu patří mezi požadovaná prahová hodnota římskokatolická církev, k níž téměř 70 procent obyvatel Slovenska hlásí věrnost, protestantská evangelická církev augsburského vyznání, která tvoří 7 procent, řeckokatolická církev ve 4 letech procent, křesťanská reformovaná církev na 2 procenta a pravoslavná církev na 1 procenta.

Během vrcholku migrační krize slovenský ministr vnitra tehdy řekl: „Chceme pomoci Evropě s migrační otázkou. Mohli bychom vzít 800 muslimů, ale na Slovensku nemáme žádné mešity, takže jak se mohou muslimové integrovat, pokud se jim to tady nebude líbit? “

„Islamizace začíná kebabem a v Bratislavě již probíhá. Uvědomme si, čemu budeme čelit za pět nebo deset let, “řekl předseda SNS Andrej Danko v roce 2016.

“Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že na budoucím Slovensku nebude mešita,” dodal Danko.

Až dosud je Slovensko jediným členským státem EU, kde neexistuje oficiální mešita. Místo toho se muslimská komunita v zemi setkává v pronajatých domech nebo dočasných modlitebnách.

Zároveň Slovensko není jedinou zemí, která si pečlivě vybere, jaké náboženství na svém území rozpozná.

Například v sousední České republice nedávno o registraci požádalo Společenství buddhismu, které následuje hlavně místní vietnamská komunita. Ministerstvo kultury ČR však žádost potřetí nevyhovělo.

Ve srovnání se Slovenskem je v České republice výrazně méně katolíků. Podle posledních údajů je v Česku asi jeden milion katolíků, což odpovídá asi jedné desetině populace.

Přejít nahoru