Ministr Petříček: Ministeriáda patří k vrcholům českého předsednictví V4

Zvláštními hosty setkání v Praze byli evropský komisař pro sousedství a rozšíření, ministr zahraničních a evropských věcí Chorvatska v roli předsednické země EU, ministr zahraničních věcí Slovinska a generální tajemník Spolkového ministerstva pro evropské a mezinárodní záležitosti Rakouska.

„Tato ministeriáda patří k vrcholům českého předsednictví V4. Pokračování integrace Západního Balkánu a směrem do EU je pro Visegrádskou skupinu dlouhodobou prioritou. Jsem proto rád, že se dnešního jednání zúčastnil také evropský komisař Várhelyi, a doufám, že EU nakonec na začátek přístupových jednání kývne,“ řekl ministr Petříček.

Hlavními tématy jednání byly aktuální stav procesu rozšíření EU a regionální spolupráce na západním Balkáně. Plenárního zasedání se zúčastnilo celkem 11 ministrů, Maďarsko zastupoval náměstek ministra zahraničí a Rakousko generální tajemník MZV.

„Západní Balkán je obklopen členskými státy Evropské unie. Je v našem geostrategickém zájmu dostat tento region do EU,” řekl na tiskové konferenci po jednání komisař pro rozšíření Olivér Várhelyi.

„Společně s kolegy z Visegrádské skupiny jsme dnes ujistili naše balkánské kolegy, že se i nadále budeme zasazovat za pokračování integrace tohoto regionu do EU, a to včetně zahájení přístupových jednání se Severní Makedonií a Albánií,“ shrnul výsledky jednání šéf české diplomacie. Společný postoj shrnuli ministři ČR, Maďarska, Polska a Slovenska ve společném prohlášení.

Součástí ministeriády byl také podpis memoranda o porozumění, které umožní pokračování pomoci V4 směrem k Západobalkánskému fondu.

 

Přejít nahoru