Hranice mezi Finskem a Ruskem: příští uprchlická krize?

I když je počet ve srovnání s počtem ve Středomoří malý, příslušníci pohraniční stráže na obou stranách informují o zvýšené aktivitě.

“Zdá se, že Finsko je výhodnější destinací než pobaltské moře. Mezi těmi, kdo se snaží, jsou ruští občané, ale také lidé z Afghánistánu, Iráku a Íránu, “uvedl Markku Hassinen, zástupce náčelníka finské pohraniční stráže.

Při organizovaném a systematickém úsilí o vstup do EU přes 1340 kilometrů na hranicích mezi Ruskem a Finskem, které se od roku 2016 neustále zvyšuje, by mohla nastat situace, kdy se objeví uprchlická krize. A i když jsou všechny oči na Balkáně a jižních regionech, tentokrát to může dobře přijít od severu. Informuje Euractiv.

„Pokud se situace zhorší, můžeme využít evropské podpory, alespoň v nějaké formě. Proto se systém buduje, a proto jsme součástí, “řekl Hassinen.

Citlivý a nepříjemný politický úhel má také scénář uprchlíků na finsko-ruské hranici. Na vrcholu uprchlické krize v roce 2015 se na finských hraničních stanovištích objevil velký počet žadatelů o azyl.

Přejít nahoru