Co se stane, pokud se nakazíte novým koronavirem?

Vzhledem k tomu, že nový typ viru byl poprvé detekován v prosinci ve čínském městě Wuhan, infikoval více než 40 000 lidí a rozšířil se do dvou desítek zemí.

Jak se šíří poplach, vědci a výzkumníci z celého světa zvýšili úsilí o pochopení nového viru a jeho vlivu na lidské tělo.

„Různé úrovně závažnosti“

2019-nCov patří do rodiny virů, které mohou u lidí způsobovat respirační onemocnění, jako je nachlazení a závažnější onemocnění, jako je například závažný akutní respirační syndrom (SARS) a respirační syndrom na Středním východě (MERS).

200205205234883
Nový myšlenkový koronavírus, který, jak se zdálo, skočil na člověka z dosud neidentifikovaného živočišného zdroje, se šíří primárně prostřednictvím respiračních kapiček, jako jsou ty, které vznikají, když infikovaná osoba kašle nebo kýchne.

Napadá dýchací trakt a způsobuje řadu příznaků, podle Dr. Maria Van Kerkhove, v programu WHO pro mimořádné události v oblasti zdraví.

“Máte mírné případy, které vypadají jako běžné nachlazení, které mají některé respirační příznaky, bolest v krku, rýmu, horečku, celou cestu přes zápal plic. A může dojít k různým úrovním závažnosti pneumonie až po selhání více orgánů a smrti, “řekla novinářům v Ženevě minulý týden.

Ve většině případů však příznaky zůstaly mírné.

“Viděli jsme některé údaje o asi 17 000 případech a celkově 82 procent z nich je mírných, 15 procent z nich je závažných a 3 procenta z nich jsou klasifikovány jako kritické,” řekla Van Kerkhová.

Co se stane, pokud chytíte virus?

Studie 138 pacientů infikovaných novým virem ve Wu-chanu, zveřejněná v Journal of American Medical Association (JAMA) 7. února, ukázala, že nejčastějšími příznaky jsou horečka, únava a suchý kašel. Třetina pacientů také hlásila bolest svalů a potíže s dýcháním, zatímco asi 10 procent mělo atypické příznaky, včetně průjmu a nevolnosti.

Studie uvedla, že zatímco většina případů se zdála být mírná, u všech pacientů se vyvinula pneumonie.

Asi u třetiny se následně vyvinuly vážné dýchací potíže, které vyžadují léčbu na jednotce intenzivní péče. Kriticky nemocní měli starší a další základní stavy, jako je diabetes a hypertenze. „Střední věk pacientů je mezi 49 a 56 lety,“ řekla JAMA a dodala: „Případy u dětí byly vzácné.“

Šest ze 138 pacientů zemřelo. Toto číslo představuje 4,3 procentní úmrtnost, která je vyšší než odhady z jiných částí Číny. Podle oficiálních údajů doposud na virus zemřelo méně než 2 procenta z celkového počtu infikovaných lidí. Tato míra se však může změnit, protože ohnisko je stále v počátcích.

Mezitím studie zveřejněná v The Lancet 24. ledna zjistila, co se nazývá “cytokinová bouře” u infikovaných pacientů, kteří byli vážně nemocní. Podmínkou je těžká imunitní reakce, při které tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány.

Časová osa průběhu onemocnění

Podle JAMA se v průměru do pěti dnů od nástupu jejich příznaků lidé vdechli. Závažné potíže s dýcháním byly pozorovány přibližně za osm dní.

Studie JAMA neposkytla časovou osu, kdy došlo k úmrtí.

V dřívější studii zveřejněné v Journal of Medical Virology 29. ledna se však uvádí, že lidé, kteří zemřeli, to dělají do 14 dnů od počátku nemoci.

 

Přejít nahoru