Může tradiční čínská medicína pomoci v boji proti koronaviru?

Jak se Čína snaží najít lék na koronaviry, někteří lékaři a jednotlivci se obracejí k tradičním přístupům k léčbě symptomů. Někteří odborníci však varují před spoléháním se pouze na tradiční čínskou medicínu.

Administrativní pracovníci, kteří nejsou v přímém kontaktu s pacienty, berou sušenou zázvorovou polévku se lékořicí. Lékaři, kteří pracují na klinikách s horečkou, by měli přidat Guizhi Tang – formulaci na bázi skořice – a Fuling, houbu a Bai Zhu, bylinu často používanou v tradiční čínské medicíně (TCM), pro její předpokládané výhody od imunitního systému podpora posílení funkce sleziny.

„Tentokrát na čele bojiště proti novému koronavírusu nesmí chybět čínská medicína,“ napsal Tang.

Její tradiční přístup je v souladu s doporučeními čínské vlády pro léčbu symptomů viru. Doporučení zveřejněná Národní komisí pro zdraví minulý týden zahrnuje doplňování ingrediencí běžně používaných čínskými lékaři západními léky.

Funguje TCM?

„Existuje napětí mezi tím, co je identifikováno v jednom léku, a tím, co je identifikováno v našem,“ řekl DW Shelley Ochs, praktik TCM v Pekingu. Ochs, který přijal její Ph.D. z Čínské akademie čínských lékařských věd řekl, že odborníci vyškolení v TCM mají různé aspekty, pokud jde o identifikaci, boj a prevenci nemocí.

“Zaměřujeme se na příznaky, které osoba projevuje, a zaměřujeme se na celý vzorec.”

Komise pro zdraví prosazuje tradiční medicínu poté, co byla použita během vypuknutí SARS v roce 2003 u pacientů, kteří utrpěli poškození kostí v důsledku následků použití steroidů.

Úsilí je součástí širšího tlaku Číny na omlazení a šíření praxe čínské medicíny, což je podle tržní informační kanceláře čínské státní rady v roce 2020 tržby podle odhadů s odhadem na 397 miliard EUR (433 miliard USD).

Někteří lékaři však reagovali na čínský tlak na oživení tradiční medicíny skepticismem – tvrdí, že přísady používané při léčbě TCM postrádají regulaci a testování.

Západní skepticismus

“Ačkoli došlo k určité konvergenci, neexistuje dohodnutá mezinárodní norma, která by umožňovala sběr srovnatelných údajů mezi zeměmi, a neexistuje žádný společný výchozí bod pro testování účinnosti zásahů nebo sledování bezpečnosti,” uvádí se v prohlášení.

Doporučení Čínské zdravotnické komise ohledně používání tradičních přísad přicházejí také v době, kdy jsou dezinformace a neověřené léky na koronavirus rozšířené. WHO se pokusila dupnout na falešné prostředky, jako jsou ty, které cirkulují online a tvrdí, že česnek a sezamový olej nabízejí ochranu proti viru. Napsal portál DW.

Přejít nahoru