Pravděpodobnost výskytu koronaviru v Česku není nulová. Stát počítá s možností, že při přepuknutí koronaviru uzavře města

 Případné rozšíření nemoci do tuzemska prý nelze stoprocentně vyloučit. Uvedl to v Devadesátce ČT24. Jak dodal, hlavním úkolem je příprava proti možné nákaze.

Ministr zdravotnictví již kvůli koronaviru svolal Ústřední epidemiologickou komisi, aby s ní projednal další postup. Další otázky totiž vyvstávají ohledně situací, jak postupovat při izolaci možných nakažených nebo jak monitorovat jejich kontakty.

České nemocnice jsou podle Vojtěcha na případný výskyt koronaviru připravené a vědí, jak postupovat. V tuzemsku bylo zatím na nemoc testováno 86 lidí a všechny vzorky byly negativní.  Vojtěch nevyloučil možné uzavření státních hranic, což ale označil za krajní řešení. Pokud by se koronavirus rozšířil do Česka, vláda by podle ministra měla být schopná zasáhnout podobně, jako italské úřady. Dojít by k tomu přitom mohlo tehdy, až bude stoprocentně jisté, že se v Česku nachází desítky nebo stovky nakažených.

Epidemiolog a náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula si také myslí, že se Česko musí připravit na případné rozšíření nákazy koronaviru. Ačkoliv je situace vážná, úřady jsou podle něho připraveny řešit krizi represivně. Mnohem větší starosti mu prý dělají preventivní opatření. Jelikož po celé Evropě zrovna probíhají epidemie chřipky, je těžké v populaci rozeznat nachlazeného člověka od nakaženého koronavirem. Podle náměstka zároveň nelze efektivně kontrolovat hranice bez toho, aby se hermeticky uzavřely.

Jak se Prymula vyjádřil také pro ČT24, pravděpodobnost výskytu koronaviru v Česku není nulová. „Nemohu vyloučit, že budou uzavřena města nebo vesnice jako v Itálii, ale jsou na to připravené plány. Je to záležitost izolace celých oblastí. Je ale jednodušší izolovat malé vesnice než města, jako je například Milán. Doufám, že k tomu nedojde,“ dodává Prymula.

(SCa, il.foto: net)

Přejít nahoru