PRÁVĚ TEĎ: Obyvatelé ČR skupují trvanlivé potraviny / Některé lékarny již nemají respirátory

Koronavirus byl hygieniky vyloučen u pacienta, který se vrátil z Itálie a byl s příznaky nemoci hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno.

————————————————————————————————

Jihočeský kraj se rozhodl zřídit speciální telefonní linku pro veřejnost ohledně koronaviru. Na čísle 800 100 450 poskytují hygienici a záchranáři informace a pokyny, jak postupovat po návratu ze zasažených oblastí. Ministerstvo zdravotnictví také vydalo doporučení pro Čechy, kteří se vrátí z Itálie z oblastí výskytu koronaviru. „Sledujte příznaky, především horečku nad 38°C a potíže s dýcháním. V případě příznaků zůstaňte doma a kontaktujte svého lékaře. Ten zorganizuje další péči ve spolupráci s krajskými hygieniky,“ uvedlo ministerstvo v doporučení.

————————————————————————————————

Respirátory i rouška jsou v mnoha lékárnách ale i internetových obchodech vyprodaná. Tisíce respirátorů má ale dorazit na pobočky v následujících týdnech.

————————————————————————————————

Některé obchody s potravinami, které obchodují v online prostoru nám potvrdili navyšování  zásob a to kvůli případnému výskytu koronaviru v České republice. “Některé z našich zboží již jsme vyprodaly,” rekl nám jeden z prodejců. Zájem je podle něj především o trvanlivé potraviny a prostředky na dezinfekci.

————————————————————————————————

Ministerstvo zahraničních věcí vydalo doporučení pro obyvatele České republiky, kteří se vrací z postižených oblastí koronavirem, aby kontaktovali lékaře – v první fázi nejlépe telefonicky. Bezpečnostní rada státu doporučila lidem, aby nejezdili do Benátska a Lombardie. Doporučení trvá, dokud v zemi platí sanitární situace. Premiér Babiš (ANO) dále vyzval občany, aby zvážili, jestli do zahraničí vůbec cestovat.

Přejít nahoru