Z voličov si spravil trhací kalendár. Boris Kollár zo Sme rodina

Ešte pred pár dňami nechcel zo svojich pôvodných požiadaviek, na základe ktorých sa jeho strana Sme rodina do nového parlamentu dostala, poľaviť. Tvrdohlavo si stál za svojím plánom vybudovať  25 000 nájomných bytov ročne. Prisahal, že ak mu to novo nastupujúci premiér Slovenska Matovič nesplní, do vlády s ním nejde. Už vtedy Slováci si ale pošuškávali, že nová vláda určite nepôjde proti súkromným investorom, developerom, ktorí môžu na výstavbe bytov len a len získať. A neprerobiť. Kollár poukazoval na fakt, že ak to ide v susednom Rakúsku, musí to ísť aj na Slovensku. Dnes je ale všetko inak. Sľuby dané voličom Boris Kollár vyhodil von oknom. Už svojim voličom nič sľubovať nemusí…
Sme rodina chce spolu s hnutím OĽaNO a stranami Za ľudí a Sloboda a Solidarita (SaS) viac zapojiť do výstavby nájomných bytov súkromný sektor. Predtým to ale mal stavať niekto iný. Údajným dôvodom je, že model financovania, ktorý navrhlo hnutie Sme rodina, v súčasnosti nie je realizovateľný. Lídri pravdepodobnej budúcej vládnej koalície o tom informovali po pondelkovom stretnutí s ekonomickými expertmi na pôde Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

“Keby sme chceli ísť rakúskym modelom, musíme počkať na testy Eurostatu, ktoré budú prebiehať v júni a potom v decembri,” povedal Kollár, ako keby si toto nemohol overiť ešte pred daným sľubom svojim voličom. “Tam dostaneme záverečnú odpoveď na to, či môžeme ísť týmto spôsobom,” spresnil. Sme rodina navrhovala vyčleniť niektoré štátne firmy spod štátneho rozpočtu, aby investičnými úvermi nezvyšovali jeho deficit. Pokiaľ Rakúsko prejde týmito testami, môže Slovensko podľa Kollára tento model financovania použiť. Lídri OĽaNO, Sme rodina, SaS a strany Za ľudí chcú dovtedy zmeniť legislatívu tak, aby súkromní investori prejavili o výstavbu nájomných bytov záujem. Podľa Richarda Sulíka (SaS) bude treba najskôr vyriešiť problém s neplatičmi, skrátiť dobu odpisov zo 40 na 20 rokov, umožniť vznik realitných fondov, umožniť dôchodkovým správcovským spoločnostiam investovať a zjednodušiť stavebné konanie. Ľahko sa to povie, ale aká bude realita, to teraz nevie nik. Boris Kollár (ne)čakane zmenil svoju vlastnú rétoriku a vyjadril sa, že “Ja sa nebudem hádzať o zem, keď to bude 1 000 bytov, keď to bude 10 000 bytov alebo 14 860. Uvidíme, koľko sa vygeneruje možností a ako sa k tomu postaví súkromný sektor, ako sa k tomu postavia správcovské spoločnosti. Každý jeden byt, ktorý postavíme, je do plusu od nuly, keď sa teraz nič nerobí,” povedal.

(SCa, il.foto: webnoviny.sk)

Přejít nahoru