Nosiť ochranné rúška ak nie ste chorý je NEZMYSEL!

Zrejme to tušil takmer každý. Len sa to bál povedať nahlas. A tak sa riadil nariadeniami jednotlivých štátov sveta, ktoré trvali na svojom. Buď máte ochranné rúška, alebo nesmiete vyjsť ani zo svojho bytu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ale, paradoxne, nevidí žiadny úžitok vo všeobecnom nosení rúšok v terajšom boji proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Dôvodom je fakt, že nič nenaznačuje, že by to niečomu pomohlo. Skonštatoval to v pondelok koordinátor krízovej pomoci z WHO Michael Ryan.

Podľa Ryana práve ochranné rúška predstavujú skôr dodatočné riziká, keď si ich ľudia nesprávne skladajú. Práve pri tom sa vraj totiž môžu nakaziť. “Naša rada: Neodporúčame nosenie rúšok, ak človek nie je sám nakazený,” povedal v pondelok Ryan. Pretože v mnohých krajinách boli zavedené prísne obmedzenia pre pohyb vonku, číha teraz hlavné nebezpečenstvo nákazy v rodine, upozornil Ryan z WHO. “Vo väčšine častí sveta sa teraz kvôli obmedzenému vychádzaniu odohrá väčšina nakazení v prostredí domovov, v rodine,” povedal Ryan. “V istom zmysle sa prenos (nákazy) presunul z ulice do rodín,” dodal. Preto je podľa neho nutné, aby všetci ľudia v domácnostiach pozorne sledovali svoje zdravie. Podozrivé prípady musia byť rýchlo rozpoznané a izolované od ostatných členov rodiny, nabádal Ryan. Potvrdených nakazených je potom potrebné izolovať a tí príbuzní, ktorí sa mohli tiež nakaziť, musia zostať v karanténe. Iba, ak sa podarí toto zaručiť, bude možné uvažovať o uvoľnení prísnych reštrikcií pre vychádzanie, poznamenal Ryan.

Námestník ministra zdravotnictví ČR Roman Prymula ale s týmto názorom nesúhlasí. Je presvedčený, že WHO chce, aby ochranné prostriedky dominantne zostali pre zdravotníkov a vyjadrenia sú politicky motivované.

(SCa)

Přejít nahoru