Ako sa chrániť pred koronavírusom? Slováci už hromadne dostávajú dve SMSky

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu je dva až 14 dní, priemerne šesť dní. Nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

Ruky by si ľudia mali umývať po každom návrate domov či do práce z vonkajšieho prostredia. Taktiež pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, po ceste v hromadnej doprave, pred, počas a po príprave jedla, po každom použití toalety, pred zaobchádzaním s bábätkom a po výmene plienky, po manipulácii s odpadom či so zvieraťom a jeho krmivom.Ľudia by si ruky mali umývať aj pred a po návšteve nemocnice a lekára, uvádza ÚVZ. Dôkladným umývaním rúk a dodržiavaním základných hygienických návykov môžu ľudia zabrániť šíreniu nového koronavírusu COVID-19. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o tom informuje na svojej webovej stránke. Každé umývanie rúk by malo trvať 40 až 60 sekúnd.

Štát už rozposiela občanom SMS správy v súvislosti s prvým potvrdeným prípadom nákazy novým koronavírusom na Slovensku. SMSky majú v hlavičke ako odosielateľa Ministerstvo zdravotníctva (Min.Zdrav. alebo MZ_SR, Doležite!), ktoré v nich odporúča pri podozrení na nákazu kontaktovať lekára telefonicky a neísť k nemu osobne, ak to nie je nutné. Rovnako v prípade potreby predpísania liekov nenavštevovať lekára, ale využiť elektronické recepty. Erecept umožňuje ľuďom zavolať svojmu lekárovi z domu a nemusia ho navštíviť v ambulancii. “Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili k lekárom, ak to nie je nevyhnutné. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví elektronický recept.Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach,” povedal šéf Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš. Každý občan SR ich dostane v piatok alebo sobotu.

Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili, či sa chystajú do krajín, v ktorých sa nákaza potvrdila. Rovnako je k dispozícii emailová adresa [email protected].

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval občanov, aby nepodliehali panike. Tým, ktorí majú podozrenia, prípadne pociťujú subjektívne symptómy naznačujúce ochorenie, odporučil, aby telefonovali príslušné infolinky alebo kontaktovali svojho lekára telefonicky. “Určite nie je dobré v takýchto prípadoch ísť osobne k lekárovi, lebo takýto človek potenciálne môže ohroziť zdravie druhých,” upozornil premiér. “Ak sa takémuto pacientovi zhorší zdravotný stav, príde pre neho rýchla zdravotná pomoc,” ubezpečil. Zdôraznil, že ide o prvý prípad. “Nie je dôvod, aby sme teraz vykupovali obchody a na barikádovanie sa doma je potrebné zachovávať zásady hygieny, dávať si väčší pozor,” dodal.

(SCa)

Přejít nahoru