Ďalší hoax na obzore. Ako je to s liekmi s obsahom ibuprofénu?

Ako Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) uviedol, “Použitie ibuprofénu podľa schválenej písomnej informácie pre používateľa predstavuje účinnú a bezpečnú liečbu horúčky a bolesti.”Ibuprofén totiž patrí do skupiny takzvaných nesteroidných protizápalových liečiv a používa sa na symptomatickú liečbu slabej až stredne silnej bolesti a horúčky. Na Slovensku je dostupný vo voľnopredajných liekoch aj v liekoch viazaných na lekársky predpis.

“Nepravdivá informácia, ktorá sa začala šíriť, súvisí pravdepodobne s vydaním článku vo vedeckom časopise The Lancet v rubrike Correspondence, v ktorom si autor kladie otázku, či pacienti s hypertenziou a cukrovkou majú zvýšené riziko dostať COVID-19. Autor vyslovuje hypotézu, že pacienti liečení skupinou tzv. ACE inhibítorov, blokátorov receptorov pre angiotenzín II, tiazolidíndiónov, ale napríklad aj ibuprofénom môžu mať vážnejší až fatálny priebeh ochorenia COVID-19. Autor článku sám niekoľkokrát upozorňuje, že ide o hypotézu, na ktorú neexistujú vedecké dôkazy,” zdôraznil ŠÚKL.

“Ako pri všetkých liekoch, aj pri liekoch s obsahom ibuprofénu a paracetamolu platí, že je potrebné ich užívať v súlade s písomnou informáciou pre používateľa a dodržiavať odporučené dávkovanie. Toto dávkovanie je často uvedené aj na vonkajšom obale,” uviedol. Overené informácie o ochorení COVID-19 je možné nájsť na portáloch www.korona.gov.sk alebo virus-korona.sk.

(SCa, il.foto: net)

Přejít nahoru