Na ochranné rúška od štátu jednoducho ZABUDNITE!

Na Slovensku aj dnes pribudlo hneď niekoľko potvrdených prípadov koronavírusu. Pochopiteľne, aj Slováci sa snažia chrániť seba a svoje rodiny. A, neúmyselne, podliehajú davovej psychóze. Priam preplnené obchody s potravinami, liekmi a drogériou sú akýmsi neželaným symbolom koronavúrusu. Nielen na Slovensku. Lekárne už nestíhajú, zásoby ochranných rúšok sú beznádejne vyčerpané. Vláda Slovenska síce sľubuje ich naskladnenie v priebehu pár dní, ale dostanú sa tieto zásoby aj na pulty? Nevrátime sa pred rok 1989, kedy takmer všetko bolo pod pultom a len pre vyvolených? Vláda, terajšia i budúca, otvorene hovorí o tom, aby si ľud svojpomocne vyrobil rúška. Pre seba i pre iných. Len prax ukáže, či je toto aj reálne. A tak nepriamo napomáha rôznym špekulantom, ktorí stihli vykúpiť všetky zásoby v lekárňach, kšeftovať s rúškami a pýtať za ne priam astronomické čiastky. Vedia, že ľud bude ochotný dať za ne aj 1000 eur, len aby prežil. No ako sa zdá, vláda s tým vôbec nič nechce robiť! Preto sa obrovské množstvo ľudí spolieha na to, že vláda sa o nich postará a dodá im vytúžené ochranné rúška, ktoré majú cenu života.   
Včera sa nechal počuť premiér Slovenska Peter Pellegrini: “Akoby všetci si mysleli, že ochranné rúška dostanú od vlády, tak ich chcem vyviesť z  toho omylu. Každá jedna firma, každá jedna prevádzka sa musí starať o svojich zamestnancov… Štát môže pomôcť až v krízovej situácii. S našimi zásobami musíme narábať citlivo, aby sme mali pre našich lekárov,“ povedal premiér.
“Obehol som snáď všetky lekárne v našom okrese. Na dverách každej jednej som našiel oznam, že ochranné rúška nemajú. Tak nech mi premiér povie, ako a kde ich mám pre seba, svoju rodinu a zamestnancov zabezpečiť? To si ich mám kúpiť na nete, kde síce sú, ale za aké šialené ceny! Neuvedomuje si naša podarená vláda, že týmto ticho podporuje vekslákov? Nevidím, že by naša polícia bola akokoľvek zasahovala práve voči týmto nepoctivým predajcom. Weby sú nimi priam presiaknuté. Nemá dojem či už Pelegrini alebo Matovič, že krízová situácia už nastala? Na čo sa teda ešte čaká?,” povedal nám majiteľ jedinej predajne obuvi v Leviciach. “Počul som aj vyjadrenie Matoviča, že si ich máme nejako už len zabezpečiť. Stavím sa, že on ich už má dávno pre seba a svoju rodinu zabezpečené. Len on zabúda, “že sýty hladnému neverí.” Keď to hovoril, tak on už rúško mal. Matovič navrhuje zákaz pohybu osôb bez ochranných rúšok, ale si nevie vôbec predstaviť, čo sa na Slovensku potom bude diať…Chrániť sa treba, ale nech nám teda dodajú ochranné rúška,” dodal starší pán.
(SCa)
Přejít nahoru