Human rights: Řecko popírá právo migrantů, uprchlíků žádat o azyl

Podle Charty základních práv EU je základním azylovým právům odepřeno celkem 625 žadatelů o azyl, kteří přijeli na ostrov Lesvos mezi 1. a 18. březnem.

Téměř 200 je zadržováno na ostrově v nepřijatelných podmínkách, uvádí se ve zprávě. Zatímco 436 bylo převezeno do centra Malakassa v Aténách, kde nejsou známy podmínky, řekl agentuře Anadolu agentuře Anadolu agentura pro výzkum krizí a konfliktů v Human Rights Watch, Belkis Wille. “Nevíme, jaké jsou tam podmínky, protože zatím neznáme žádnou skupinu, která získala přístup.”

Poznamenala, že Evropský výbor pro prevenci mučení Rady Evropy právě dokončil pětidenní návštěvu rychlé reakce v Řecku, aby prozkoumal, jak orgány zacházejí s žadateli o azyl a uprchlíky.

Mezi navštívenými místy byl zadržovací tábor Malakassa v Athénách.

Výsledky budou sděleny orgánům, ale není jasné, zda bude zpráva zveřejněna.

“Pokud vláda, o které psali, souhlasí, pak ji zveřejní,” řekla.

„Až dva týdny úřady držely ženy, muže a děti – mnohé z nich prchají před válkou a perzekucí – na otevřených místech v chladných teplotách, odepřely jim právo žádat o azyl a bránily jim v získání humanitární a právní pomoci potřebují a mají nárok, “uvedla ve zprávě Wille. Informuje portál Yenisafak.

Přejít nahoru