Lidová hlídka: Jak Řekové pomáhají policii chránit hranice před nelegálními přistěhovalci

Na severu prefektury Evros, na okraji Východní Makedonie a Thrákie, tvoří řeka Evros přirozenou hranici mezi Řeckem a Tureckem a vytváří deltu. Obyvatelé delty Evros udržují hlídky, aby zabránili jakýmkoli nezákonným pokusům o překročení hranic země.

Tisíce uprchlíků a migrantů se shromáždily na hranici, protože Ankara se rozhodla nezastavit syrské uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy po moři nebo po zemi.

Paris Papadakis poukázal na bezprecedentní pocit jednoty mezi obyvateli delty Evros a zdůraznil, že dobrovolníci dokonce nosí vlastní lovecké zbraně, zatímco hlídají oblast.

„V dnešní době pomáhá hranici chránit více než 500 dobrovolníků. Jsou obyvateli měst Feres, Traianopoli a Alexandroupoli; jsou členy našeho sdružení, běžnými občany, farmáři, rybáři a chovateli hospodářských zvířat. Celkově se nám podařilo zabránit více než 10 000 nelegálním vstupům do země a budeme pokračovat. Den a noc hlídkujeme řeku a okolní oblast a kontrolujeme určité přechody, kde se podle informací, které máme, mohou uprchlíci pokusit vstoupit do Řecka. Po koordinaci s vojenskou a pohraniční stráží vytváříme seznam povinností, přičemž každá povinnost trvá od pěti hodin do tolik času, kolik může každý z nás vydržet. Lidé hlídají oblast autem a na lodích. Všichni dobrovolníci jsou ozbrojeni jako národní strážci. Nosíme lovecké pušky z bezpečnostních důvodů, nic víc, “řekl.

Podle Papadakise, se migrační toky z Turecka se postupně stěhují do delty Evros, Řekové budou hlídat oblast tak dlouho, jak bude potřeba:

“Poprvé jsem viděl, že obyvatelé regionu jsou tak jednotní, bez neshod, bezpochyby poslouchají úřady. Tato jednota je velmi dojemná. Vyloučili jsme naše podniky a střežili hranici. V současné době napětí ustoupilo, ale naše hlídkování se nezastavilo, protože podle obdržených informací se očekává nová vlna migrantů. Budeme pokračovat ve hlídání tak dlouho, jak je to nutné “.

Jak vysvětlil Papadakis, není to poprvé, co místní obyvatelé chrání řecká území. Informuje sputniknews.com.

Přejít nahoru