Merkelová slibuje Erdoganovi ještě větší pomoc s migranty. Ještě více peňez!

Merkelová dodala, že Německo je otevřené zvýšit svou podporu, bude-li to nutné.

Evropská unie je pod tlakem, aby uzavřela novou dohodu s Tureckem o migrantech, protože Erdoğan oznámil, že jeho země už nezastaví ty, kteří se pokusili nelegálně vstoupit do Evropské unie přes Řecko, překročením tureckého území na konci února. Od té doby se desítky tisíc migrantů denně střetávají s řeckými bezpečnostními silami na řecko-turecké hranici – jimž pomáhá turecká policie – v jejich úsilí o prolomení hraničního plotu, jak již dříve psal portál Voice of Europe.

Erdoğan používá migranty jako možnost pro vyjednávání ve snaze přimět Evropskou unii k podpoře Turecka v jeho konfliktu se Sýrií. Rovněž se snažil získat od EU laskavosti ve vztahu k celní unii EU-Turecko a přinutit Evropu, aby přijímala bezvízová cestování pro turecké občany v schengenském prostoru EU.

Nová vlna migrantů vstupuje do Turecka ze Sýrie v důsledku obnovených vojenských útoků a ruských bombardování v oblasti Idlibu. Merkelová proto zdůraznila, že je třeba, aby Evropa pomohla najít řešení syrské krize. Odhaduje se, že Turecko v současné době zadržuje přibližně 3,7 migrantů, z nichž většina chce jít do Evropy – impozantní zbraň, kterou může Turecko použít k demografickému a kulturnímu zničení Evropy bez vystřelení jediného výstřelu.

Přejít nahoru