Vedoucí představitelé EU, kteří čelí přísnému přístupu, varují Erdogana, aby respektoval dohodu s migranty. Erdogan zdrhnul s tlačovky

“Je jasné, že máme neshody, ale mluvili jsme jasně a mluvili jsme otevřeně k sobě,” řekla reportérům Von der Leyenová, šéfka Evropské komise.

Von der Leyen a Michel zdůraznili, že dohoda z roku 2016 mezi EU a Tureckem – podle které se Ankara dohodla blokovat přistěhovalce a uprchlíky z Řecka výměnou za miliardy eur v rámci pomoci EU – zůstává platná.

Erdoğan po schůzce s novináři nemluvil, navzdory tureckým představitelům, kteří dříve řekli, že to plánuje. Turecký prezidentský mluvčí uvedl pouze: „Setkání v EU bylo produktivní.“

Erdoğan předem objasnil, že jeho prioritou je usilovat o větší podporu své země v konfliktu v Sýrii a vypořádat se s miliony uprchlíků z bojů.

Předtím, než zamířil do Evropské rady, jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a upřímně mu řekl: „NATO je v kritickém procesu, ve kterém musí jasně prokázat svou alianční solidaritu.“

Turecko chce, aby NATO podpořilo jeho vpád do Sýrie, který zahájil jednostranně.

“Naši spojenci by měli projevit svou solidaritu s naší zemí bez diskriminace a bez stanovení politických podmínek,” řekl. “Je velmi důležité, aby byla požadovaná podpora uspokojena bez dalšího prodlení.”

“Je to iracionální a bezohledné, že spojenec a sousední země poukazují na Turecko za odpovědnost za nelegální migraci,” řekl Erdoğan.

“Nedovolíme této zemi, aby se pokusila získat nespravedlivé zisky pomocí její současné pozice.”

Mitsotakis nepřijal takovou řeč, vleže a zuřivě odpověděl na adresu Německé rady pro zahraniční vztahy.

“Proč utrácíme tolik na obranu? Je to proto, že naším sousedem je Turecko a ne Dánsko, “řekl. “Jako řecký premiér nemusím poslouchat lekce o lidských právech z Turecka.”

Ankara oznámila, že hranice EU byly „otevřené“ a poslaly autobusy tisíce migrantů na hranici s Řeckem a údajně pomohly navodit incidenty a obvinily řeckou stranu z násilí.

Turecko, které hostí přibližně čtyři miliony převážně syrských uprchlíků, opakovaně bojovalo proti tomu, co označuje jako nespravedlivé sdílení nákladů. Píše portál Euractiv.

Přejít nahoru