Rozhovor pro ČeskoAktuálně: Keď kamene liečia

Navyše, má svoj vlastný eshop https://www.anjelskekamene.sk/, ktorý, ako inak, venuje práve liečivým anjelským kameňom. A vie o nich snáď všetko. Katka ma, pri svojej skromnosti, hneď poopraví. “V žiadnom prípade neviem o liečivých kameňoch všetko. Mineralógia pozná cez 4000 objavených minerálov a ja ich ani všetky nepoznám a učím sa tak ako všetci cestou, len som možno na tej ceste dlhšie ako iní. Ale isto sa nájde ešte veľa šikovných ľudí, čo vedia viac, či už z pohľadu mineralógie, chemického zloženia, alebo liečiteľstva. Ja ponúkam svoj pohľad na vec, na základe mojich skúseností a skúseností mojich klientov (priateľov). V živote som robila veľa iných vecí (aj oblastnú riaditeľku v poisťovni, kde som mala 250 podriadených), ale pri tejto práci mám pocit, že to konečne má zmysel.” Poďme sa spoločne pozrieť do tajomného sveta liečivých kameňov. Sveta, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť života Katky Benkovej.

Moja prvá otázka, pochopiteľne, smeruje k liečivým kameňom. Je nejaký rozdiel medzi liečivými a anjelskými kameňmi?

– Liečivé kamene pracujú na princípe rezonancie a vibrácií a uvádzajú do rovnováhy auru, teda biomagnetický obal, ktorý obklopuje každého človeka. Každý kameň má unikátne zloženie a farbu, a tým aj špecifickú vibráciu a liečebnú schopnosť. Rozdiel je v kompetenciách jednotlivých liečivých kryštálov. Sú kamene, ktorú sú vybavené na to, aby slúžili na ochranu, na upokojenie, alebo naopak na dodanie energie, tak sú aj kamene, ktoré nás lepšie prepájajú s anjelským svetom – to sú práve anjelské kamene.

Všetky liečivé kamene dokážu liečiť aj chorú dušu i myseľ?

– Kryštály liečia holisticky, čo znamená, že pôsobia súčasne na fyzickej, citovej, duševnej a duchovnej úrovni. Dokonale zlaďujú energie a odstraňujú nerovnováhu tým, že sa dostanú k príčine problému.

Väčšina chorôb je výsledkom kombinácie viacerých faktorov a prejavuje sa ako nerovnováha v jednotlivých rovinách. Môže ísť o citovú, duševnú alebo duchovnú nevyrovnanosť. V niektorých prípadoch dochádza k prerušeniu kontaktu medzi fyzickým telom a jeho biomagnetickým obalom. Iné energetické poruchy môžu vyvolať faktory spojené s okolitým prostredím, ako je elektromagnetický smog alebo geopatogénne zóny. Kryštály si však pozvoľným tempom poradia priamo so skutočnou príčinou problému, nie iba s jeho príznakmi. Treba však spomenúť, že liečenie kryštálmi a minerálmi sa považuje za podpornú a stimulačnú liečbu. Kamene pomáhajú podporiť samoliečebné schopnosti nášho organizmu, nenahrádzajú zdravotné ošetrenie ani liečebné postupy klasickej medicíny.

Človek sa, možno nevdojak, môže stretnúť so strachom. Predovšetkým v tomto ťažkom období, kedy koronavírus ochromil celý svet. Jestvujú na ľudský strach kamene, ktoré nám môžu byť nápomocné?

– V živote je nevyhnutné mať strach pod kontrolou a to aj ten, ktorý má racionálny základ. Liečivé kamene, ktoré vám so strachom pomôžu sú: labradorit, machový achát, larimar, oranžový kalcit, amazonit, apofylit, čaroit, sugilit, záhneda, horský krištáľ, magnezit, rodochrozit, zelený turmalin, diamant, ružový kalcit, citrín, ónyx. Ak vás teda prepadávaju obavy, siahnite po niektorom z uvedených a jeho upokojujúcej sile, nech je vašim spoločníkom v takých chvíľach.

Viera v liečivé účinky kameňov je stará tisícky rokov. Amulety s liečivými kameňmi sa našli aj v hrobkách starých 3000 rokov.  ­V Ázii a Afrike sú známe nálezy staré aj viac než 6000 rokov. Ako sa liečivé kamene a ich  poznanie o liečiteľstve ocitlo u nás, na Slovensku?

– Prvé historické odkazy na použitie kryštálov pochádzajú od prastarých starovekých Sumerov, ktorí zahrnuli kryštály do magických vzorcov. Starí Egypťania vo svojich šperkoch používali lapis lazuli, tyrkys, karneol, smaragd a horský krištáľ. Starí Gréci pripisovali kryštálom množstvo vlastností a mnohé mená, ktoré dnes používame, sú gréckeho pôvodu. Slovo „kryštál“ pochádza z gréckeho slova pre ľad, pretože sa verilo, že horský krištáľ je vlastne voda, ktorá zamrzla tak hlboko, že navždy zostala pevná. Slovo ametyst znamená „nie opitý“ a používal sa ako amulet, aby sa predišlo opitosti (vyrábali sa z neho poháre na víno). Hematit pochádza zo slova krv, kvôli červenému sfarbeniu vznikajúcemu pri oxidácii. Hematit je železná ruda a starí Gréci spájali železo s Áresom, bohom vojny. Jadeit bol vysoko cenený v starovekej Číne, čínski cisári bývali pochovávanív truhle z jadeitu.  Jadeit bol uznávaný ako kameň na liečbu obličiek v Číne aj Južnej Amerike. Tradícia šťastia zelených kameňov zachovávajú aj na Novom Zélande. V dnešnej dobe sú drahé kamene bežnou súčasťou liečby u domorodých kmeňov, ktoré doposiaľ nie sú ovplyvnené civilizáciou.

V roku 1609 Anselmus de Boot, lekár Rudolfa II. V Nemecku, prehlásil, že akákoľvek cnosť, ktorú má drahokam, je spôsobená prítomnosťou dobrých alebo zlých anjelov . Dobrí anjeli udelili zvláštnu milosť drahokamom. Pokračuje v označovaní určitých kameňov za užitočné a vlastnosti iných kladie jednoducho na povery. Vo veku osvietenstva sa teda v Európe začalo uprednostňovať používanie drahých kameňov na liečenie a ochranu. Na začiatku 19. storočia sa uskutočnilo množstvo zaujímavých experimentov, aby sa demonštrovali účinky kameňov na subjekty, ktoré sa považovali za jasnovidcov. V jednom prípade subjekt tvrdil, že po dotyku s rôznymi kameňmi pociťuje nielen fyzické a emocionálne zmeny, ale aj skúsenosti a vône.

Neviem, kedy sa presne datuje začiatok liečiteľstva pomocou minerálov na Slovensku, ale bude tak staré ako baníctvo samo. Takže siaha až do stredoveku, kedy v roku 1332 sú záznamy o prvej bani na Slovensku. Slovensko sa neskôr preslávilo najmä ťažbou opálu, kedy sa opál až do objavenia nových nálezísk v Mexiku a Austrálii v 19. storočí ťažil na jedinej lokalite na svete v Slovenských opálových baniach medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica. Sú to najstaršie opálové bane na svete a jediné na našom kontinente. Prvá písomná zmienka o obci Červenica, spojená s opálom, je z roku 1409. Na Slovensku sa momentálne nachádzajú náleziská mnohých minerálov. Za všetky spomeniem prekrásny malachit v kombinácii s azuritom z Ľubietovej, ktorý je obdivovaný na celom svete.

Pokiaľ sa nemýlim, tak liečba kameňmi sa odborne nazýva petroterapia alebo litoterapia. Pri nich sa využíva liečivá energia obyčajných kameňov, drahokamov a ušľachtilých nerastov. Za liečivé sú však považované len niektoré kamene. 

– Liečivé kamene sú tie, ktoré sami ľudia majú odskúšané a zistili ich vplyv na zdravie, psychickú pohodu alebo duševnú rovnováhu. Všetko je vec osobných skúseností a tie sú predávané z generácie na generáciu. Kryštálová terapia prekračuje hranice náboženskej a duchovnej viery. Už sa nepovažuje za doménu alternatívnej kultúry, ale za prijateľnú a bežnejšiu doplnkovú terapiu.

Stále sa však objavujú nové liečivé kamene – hovoríme im kamene novej doby. Medzi také patrí larimar, prvé zmienky o ňom pochádzajú zo začiatku 20. storočia, keď boli v Dominikánskej republike objavené neznáme kamene modrej farby. K znovuobjaveniu došlo až v druhej polovici 70. rokov. Takže sa nechajme ešte prekvapiť ďalšími objavmi nových minerálov a liečivých kryštálov.

Jestvujú tzv. univerzálne kamene na všetky choroby alebo sú len určité druhy kameňov, ktoré možno použiť na konkrétne ochorenie?

– Každý liečivý kameň má niekoľko účinkov. Nie je určený len na jednu vec a takisto niekoľko kameňov má podobné, alebo rovnaké účinky. Takto sa z liečenie kryštálmi stáva individuálna voľba každého na základe svojich osobných vibrácií po akom liečivom kryštály siahne. Hovoríme tomu aj intuitívny výber. Ak sa napríklad chcem chrániť môžem si vybrať z liečivých kameňov: turmalín, čierny ónyx, obsidián, ohnivý achát, jantár, ametyst angelit, chryzoberyl, boji, karneol, pyrit, jadeit, jaspis, gagát, labradorit, malachit, prehnit, záhneda, sardonyx, tigrie oko, tyrkys, mačacie oko. Za univerzálny liečivý kameň však môžeme označiť horský krištáľ, ktorému hovoríme aj kameň kameňov. Ten dokonca ak je v blízkosti iných liečivých kameňov, zosiluje ich účinky a tak harmonizuje zo všetkými liečivými kameňmi.

Liečivým kameňom je pripisovaný aj ochranný účinok pred mnohými chorobami. Niečo ako prevencia. Ako to v praxi funguje?

– Pri liečbe kamene pokladáme v mieste problému, na čakru, ktorá s problémom súvisí, alebo na dráhu meridiánu, ktorý zahŕňa postihnuté miesto. Tiež môžeme rozmiestniť kamene okolo tela a to do 30 cm od tela, aby boli v kontakte s aurou. Kamene môžeme pri sebe nosiť vo vreckách, alebo ich mať umiestnené v priestore na harmonizáciu priestoru podľa feng shui (posilnenie niektorých oblastí, hojnosť, vzťahy, atď), ako ochranu pred elektromagnetickým smogom – napr. šungitové pyramídy, ako ochranu pred negatívnymi energiami na pracovnom stole, napr. turmalín, alebo labradorit, na posilnenie dobrých medziľudských vzťahov na pracovisku – napr. ruženín. V poslednej dobe sa stalo veľmi obľúbené nosenie náramkov a šperkov z liečivých kameňov. A s prienikom jógy aj meditačných náhrdelníkov japa mala, ktoré sú vyrobené z liečivých kameňov. Liečivé kamene nám pomáhajú mať pokojný spánok, sústrediť sa na učenie, prácu alebo tvorbu a najmä eliminovať stres a ten je spúšťač väčšiny bežných ochorení a z tohto pohľadu skutočne pomáhajú ako prevencia.

Môžeme čitateľom vysvetliť, na akom princípe liečivé kamene fungujú?

– Všetko je energia a energia má vedomie. Vedomie je všade okolo nás na rôznej frekvenčnej dĺžke. Život ma mnoho podôb, foriem a úrovní vedomia. Tak isto to platí pre kamene. Kamene a kryštály sú súčasťou prírody a vibrujú na veľmi jemných, ale silných vibráciách. My ako ľudia, ak máme problém na nejakej úrovni (fyzická, duchovná, duševná) naše telo sa dostáva do disharmónie a naše vibrácie sa menia (znižujú). Kamene, ktoré si prikladáme na naše telo sa snažia svojimi vibráciami naladiť naše telá späť do prirodzenej harmónie a zdravia. Takže liečivé kamene sú niečo ako prírodný biorezonančný prístroj.

Liečivé kamene a Zverokruh. Poznáme kamene vhodné pre určité znamenie?

– Áno sú doporučované aj kamene podľa zverokruhu, ale ja osobne liečenie podľa zverokruhu nepreferujem.

Liečba kameňmi je často spájaná s meditáciou, relaxáciou či masážami. Skutočne je ich sila v uzdravovaní človeka tak silná?

– Áno je. Veď prečo by sa zachovalo stáročia niečo, čo nebolo nijako podporované a dokonca naopak potlačované, ak by to nemalo priaznivé účinky. Je to veľmi podobné ako s bylinkami. Hovorí sa, že na všetky choroby má príroda liek. Je to naša Božia lekárnička. Stačí vybrať tú správnu bylinku a správny liečivý kameň.

Pomocou meditácie sa môžete najľahšie spojiť s vibráciami kameňa. Masáže s guľami z liečivých kameňov sa využívali už staroveku a dodnes sú populárne masáže lávovými kameňmi.

Je liečba prostredníctvom liečivých kameňov pre človeka bezpečná?

– O liečivé kamene sa treba starať. Pravidelne ich čistiť a nabíjať a v tom prípade je liečba úplne bezpečná.

Je mi jasné, že pre nie každého sa hodí akýkoľvek liečivý kameň, Podľa čoho si má človek spomedzi toho množstva vybrať ten správny liečivý kameň?

– Kamene môžete vyberať dvomi spôsobmi:

intuitívne – vtedy máte pocit, že istý kameň vás priťahuje, volá na vás – v skutočnosti vedomie kameňa manifestuje, že on je ten správny na vašu liečbu, pretože jeho vibrácie okamžite začali ladiť tie vaše vibrácie
vedome – ak viete, na čo ktorý kameň slúži a aké má kompetencie, tak si vedome volíte kameň na váš problém

Vybrali sme si pre nás vhodný kameň. Ako sa máme oň starať?

– Pri používaní liečivých kameňov si po čase všimneme, že buď stratili svoj účinok, alebo sa ich účinok zmenil, prípadne že sú pri použití nepríjemné. Niekedy sa kameň navyše aj opticky zmení, alebo pukne. Je to zapríčinené tým, že kameň človeku vibrácie nielen odovzdáva, ale ich od neho aj naberá.

Kým človek vďaka vysokému podielu vody dokáže tieto vibrácie ľahko nabrať, kameň so svojou relatívne malou masou má problém kompenzovať tie vibrácie, ktoré od človeka nabral – a navyše, keď sú hlavne negatívne alebo rušivé (bolesť, choroba a pod.). Pretože štruktúra kameňa je pomerne pevná, je jeho prispôsobivosť malá. Puknutia a zmena farieb sú pokusom o takéto prispôsobenie.

Pritom môžeme rozlišovať medzi dvoma typmi narušenia: narušením na energetickej rovine kameňa a narušením na informačnej rovine kameňa. Na energetickej rovine dochádza k nabíjaniu kameňa elektrostatickou energiou, hlavne pri kontakte s kožou a častom šúchaní. Jantár a turmalín sa takto napríklad elektrizujú. Kameň tým stráca na pružnosti, akoby bol vyčerpaný.

Na informačnej rovine sa do kameňa zapisujú skúsenosti, nálady a vnemy. Ak proces liečenia trvá príliš dlho alebo ak sa kameň príliš dlho používa, môže informácia o chorobe prehlušiť informáciu o liečivej schopnosti kameňa. Tak sa potom stane, že napr. obvykle pohodový, toleranciu podporujúci aventurín spraví zo svojho majiteľa agresívneho zlostníka.

Kým liečivý kameň začnete nosiť je nevyhnutné vyčistiť ho. Rovnako vyčistite aj šperky, ktoré nosil niekto pred vami, pretože v nich môžu zostať natiahnutné negatívne vibrácie predchádzakúceho majiteľa, ktoré by sa takto mohli na vás preniesť.

Čistenie:

Umytie kameňa pod studenou tečúcou vodou je prvý krok, ako z kameňa odviesť povrchový náboj. Obvykle táto “sprcha” trvá pol minúty, pričom kameň šúchame prstami. Pritom môžeme ešte vizualizovať žiarivé fialové svetlo, ktoré kameň zbavuje nabraných energií a informácií. Rovnako je nápomocná myšlienka, ktorou kameň čistíme.

Tento spôsob nevyhovuje poróznym kameňom alebo kameňom s citlivým povrchom, rovnako ako náhrdelníkom (napr. selenit). Tieto možno vybiť na hematite. Na tento účel sú vhodné drobné ohladené kamienky, na ktoré sa minerál položí (drť). Obvykle postačí 24 hodín. Potom ho možno nechať nabíjať na slnku alebo počas splnu na mesačnom svite. Pohodlná a bezpečná možnosť je nabíjať kameň na horskom krištáli pretože slnečné svetlo nesvedčí každému druhu kameňa (tyrkys, opál, ruženín, rodonit, ametyst, malachit). Rovnako je to v prípade šperkov na gumičke a iných materiáloch, ktoré sa dlhším pôsobením vody na šperk ničia a môžu sa pretrhnúť. Opál a Tyrkys zasa vo vode krehnú. Podľa povahy kameňa a jeho znečistenia ho potom ešte nabíjame na slnku alebo dennom svetle (opäť pozor, niektoré kamene ako napr. chalcedón, akvamarín, tyrkys, ametyst, ruženín, citrín môžu na slnku vyblednúť).

Aj po statickom vybití kameňa zostávajú nabraté informácie ešte v ňom. Ak by sme ich nevyčistili, aktivizovali by sa pri najbližšom použití – a miesto liečenia by mohli zhoršiť náš stav. Takisto transport kameňa môže kameňu privodiť skúsenosti, bez ktorých sa obídeme. Preto potrebujeme urobiť energetické čistenie informačnej roviny kameňa. Máme viacero možností:

čistenie na hematite
kadidlo: olibanum, myrha, kopál, morská soľ, biela šalvia, drevo Palo Santo, železník/verbena a medovka
zakopať do zeme, pričom vloženie do kvetináča na očistu nepomôže, lebo táto hlina nie je spojená so zvyškom Zeme – potrebujeme úplnú silu Matky Zeme ( opäť postačí 24 hodín)

 

Čistenie na hematite

Hematit obsahuje železo. Železo prispieva k jasnému rozlišovaniu kameňa medzi dvoma pólmi a k oslabeniu negatívnych informácií. Príklady želežitých rúd sú hematit, goethit, limonit, pyrit, siderit a magnetit. Kubická štruktúra magnetitu ešte prispieva k obnoveniu energetického poľa kameňov. Pri takomto čistení sa kameň alebo náhrdelník položí na hematitový blok alebo do nádobky naplnenej drobnými hematitovými kamienkami a nechá sa tam ležať 24 hodín. Hematit dokáže čistiť ostatné kamene a teda ani sám nepotrebuje čistenie, lebo neprijíma do seba cudzie vibrácie.

(Pozor: Hematit by sme teda nemali dávať do kontaktu s inými kameňmi, pretože ich vybíja.)

Kedy použiť mesačný svit a kedy slnečný?

 

Slnečná energia je jangová (“mužská”), silná a donucujúca. Mesačná energia je jinová (“ženská”), mäkká a nenápadne usmerňujúca. Podľa typu účelu alebo liečby možno rozhodnúť, či kameň nabijeme jangovou energiou a jeho nositeľa “dobijeme” do stavu, keď energia bude pôsobiť, alebo použijeme jinovú energiu. Ak by sme sa nevedeli rozhodnúť vždy použijeme radšej mesačný svit.

Nabíjať môžeme aj inými kameňmi a to:

krištáľ (ideálne krištáľová drúza, alebo geoda)

Ako sami uvádzate, správne zvolený kameň môže prehĺbiť fantáziu, dodať odvahu, či vôľu k životu, zvýšiť dôveru vo vlastné schopnosti, uľahčiť komunikáciu s anjelským svetom, potlačiť hnev a depresiu, podnietiť k aktivite. Skutočne má kameň takú veľkú silu?

– Myšlienka a človek je najsilnejší nástroj na liečenie seba samého. Liečivý kryštál môže iba pomôcť človeku, ktorý verí v silu svojho uzdravenia. Mám však z praxe veľa príkladov, keď úplný skeptik (manager) začal používať liečivý kameň a zmenil svoje správanie voči okoliu, bol príjemnejší v komunikácii, nemal výbuchy zlosti a celkovo pôsobil pokojnejšie. Táto zmena mala za príčinu lepšie pracovné aj osobné vzťahy a to sa následne odrazilo na ohromujúcom zlepšení jeho fyzických problémov. Iná skúsenosť je jednej mojej klientky, ktorá dala teenagerovi do izby bez jeho vedomia drúzu horského krištáľu a ako švihnutím prútika skončili jeho nálady, výbuchy a následné zraňujúce hádky. Písala mi o tom, že keby to nezažila, nikdy neuverí. Iná moja známa použila mesačný kameň pri smrti svojho blízkeho a o dva dni sčerňal a pukol, ale sama konštatovala, že keď ho pri sebe mala, cítila sa oveľa pokojnejšia. Jadeit už niekoľkým klientom pomohol s partnerskými problémami a takto by som mohla pokračovať. Nemám žiadne vedecky podložené dôkazy, iba svedectvá ľudí, ktorí sú zdravší a šťastnejší. A vtedy mám pocit, že #robimtocomazmysel.

Ako by sme správne mali používať liečivé kamene?

– Pri liečbe kamene pokladáme v mieste problému, na čakru, ktorá s problémom súvisí, alebo na dráhu meridiánu, ktorý zahŕňa postihnuté miesto.

Tiež môžeme rozmiestniť kamene okolo tela a to do 30 cm od tela, aby boli v kontakte s aurou. Môžeme ich nosiť ako šperky – náramky, náhrdelníky, prstene, náušnice, alebo ich umiestňovať do priestoru, napríklad vo forme kryštálových mriežok.

Stretol som sa s kameňom pod názvom Japa Mala, ktorý sa vo svete používa aj ako symbol ochrany človeka pred zlom. Je tomu skutočne tak? Možno pomocou kameňa odohnať zo svojho života zlo? 

– Na svete existuje iba málo šperkov, ktoré majú tak hlbokú históriu ako Mala.

Pôvodne sa Mala používala pri meditácii a modlitbe. Až neskôr, keď si Mala náhrdelníky a náramky našli svoju cestu k bežným ľuďom, tak se z nich stali lákavé doplnky, které by nositeľovi mali pripomínať jeho úmysly. Materiály, z ktorých je Mala vyrobená, predstavujú jedinečné vlastnosti človeka, ktorý si ju vybral. Aj preto se hovorí, že je Mala predĺženou rukou svojho majiteľa.

Výraz Mala v Sanskrte znamená “meditačný veniec”. Pôvodne boli Mala koráliky používané k meditácii menom Japa, čo znamená “recitovať”.

Behom Japa meditácie se mantra opakuje. Pomocou mala korálikov sa sleduje počet opakovaní mantier. Mantra je slovo nebo zvuk opakovaný dokola pomáhajúci k udržaniu koncentrácie.

Číslo 108 má hneď niekoľko významov. Existuje 108 Upanišád Sánskritských textov pojednávajúce o spojení s vyšším princípom. Tiež se hovorí, že je v tele 108 energetických bodov, ktoré dodávajú telu vitalitu.

Tiež predstavuje počet svätých, ktorí se vzdali svojho vznešeného postavenia a reinkarnovali se späť na zem. Budhistické zvyky tiež hovoria, že ľudská duša musí vo svojom živote prejsť až 108 úrovní, aby dokončila svoju cestu.

Toto číslo má aj jeden veľmi praktický význam pre každého recitujúceho, pretože ak je potreba recitovať mantru stokrát, tak stačí iba raz prejsť malu, zvyšných osem mantier naviac obetuje recitujúci v prospech všetkých cítiacich bytostí. Začiatkom i koncom mali je tzv. “Guľôčka učiteľa” (Guru yoga), ktorá symbolizuje múdrosť aj prázdnotu. Po odrecitování 108 mantier a “prejdení” celej mali sa táto otočí a nový cyklus začína v obrátenom smere. Japa Mala je v rôznych kútoch sveta známá tiež ako symbol ochrany. Je preto zvykom, že sa Mála náhrdelníky a náramky nosia na krku, alebo obtočené okolo pravého zápästia. Zlo zo života môžete odohnať myšlienkou a liečivý kameň vám pri tomu bude svojimi vibráciami nápomocný.

Vieme rozdeliť jednotlivé kamene účinné na konkrétne ochorenia?

– Historicky a skúsenosťami na základe pozorovaní vieme predpokladať, ktorý kameň má účinky na jednotlivé oblasti fyzickú, duchovnú a duševnú oblasť.

Odporúčam knihu od Judy Hallovej Kameny od A do Z ( V angličtine Crystal bible) kde nájdete podrobný opis jednotlivých kameňov a ich holistický účinok.

Jestvuje kameň vhodný aj na ochorenie ako je rakovina?

– Rakovina sa vyskytuje v mnohých tvaroch a formách a je to vlastne spôsob, ako nás informovať, že musíme venovať pozornosť niečomu, čo by sme mali alebo nemali robiť. Môže byť spôsobená tým, aké jedlo konzumujeme, ľuďmi, ktorými sa obklopujeme, výrobkami, ktoré kladieme na seba alebo ich máme v tele, alebo jednoducho prostredím okolo nás. Rakovina sa môže rozvíjať aj vďaka brzdeniu našej energie, našej tvorivej sile, „skutočného JA“, ktorá chce robiť viac, ale cíti, že nemôže z akéhokoľvek dôvodu. Potlačujeme sa tak dlho, až naše telo v priebehu času pomaly prešlo do režimu vypnutia. Robiť to, čo skutočne chceme robiť je dôležité, aby energia začala prúdiť do správnych oblastí.

Energeticky je rakovina stagnujúcou alebo blokovanou energiou. Liečivé kryštály vnášajú svetlo späť do tela, zameriavajú a otvárajú tok do oblasti, kde to najviac potrebuje. Kamene ako také, ktoré regenerujú bunky, čistia myseľ / telo, reštrukturalizujú DNA (takže choré bunky sa môžu vrátiť do normálu), vytvárajú rovnováhu a stabilizujú sa uzemnením liečivej energie do tela osoby.

Výsledky vždy závisia od konania jednotlivca, jeho myslenia, vnímavosti a schopnosti zapojiť sa do toku energie. Liečba kryštálmi je do značnej miery založená na úmysle – poznať a zamerať sa na výsledok, ktorý si želáte.

Odporúčané kryštály sú: selenit, petalit, fluorit, malachit, záhneda a sugilit. Tieto kryštály sú ľahko dostupné a fungujú na všetkých 4 úrovniach vašich energetických tiel: duchovné, mentálne, emocionálne a fyzické. Usilovne pracujú na obnovení rovnováhy v energetickom poli. Môžu byť umiestnené na postihnutom mieste, uložené vo vrecku alebo v jeho blízkosti.

Anjelsky kameň Selenit: Perfektný kryštál na podporu potrebného uzdravenia. Čistiace biele svetlo Selenitov má prirodzenú schopnosť čistiť a vytvárať tok energie priamo cez celý energetický systém. Je zázračne schopný pracovať priamo s DNA, čo mu umožňuje reštrukturalizovať a regenerovať bunky, a tak pracovať na redukcii nádorov a fyzickom uzdravení.

Záhneda: Jednou z jeho hlavných vlastností je schopnosť rozpúšťať negatívne / emočné bloky, ktoré ďalej umožňujú vstup pozitívnych energií. Harmonizuje meridiány, pomáha pri vyrovnávaní energetického systému telies a chráni všetku uzemňujúcu nadbytočnú energiu.

Malachit: regeneračný kameň, ktorý pracuje na blokovanej energii (môže ísť o nádory) a fyzickej bolesti. Toto je veľmi podporný kameň pre ľudí, ktorí prechádzajú chemoterapiou.

Fluorit: Tento špecifický kameň prináša poriadok a rovnováhu odstránením rušivého, chaotického a dezorganizovaného rastu. Fluorit vyživuje telo, čistí a reštrukturalizuje bunkovú DNA. Je to ochranný kameň, ktorý pomáha liečiť choroby.

Petalit: Pôsobí na nádory / bunkovú regeneráciu. Je to ochranný kameň, ktorý dokáže upokojiť auru, čo umožňuje úplnú relaxáciu a pokoj pre naplnenie potrieb jednotlivca. Iniciuje pohyb stojatej energie a vytvára energetický vír, na mieste na ktorom je umiestnený kryštál, čo umožňuje, aby prúd energie nepretržite prúdil do oblasti, aby sa znova vyvážila a pomáha stabilizovať energiu v tele.

Sugilit: Vyvažuje myseľ, telo a ducha otvorením čakier a nechá prúdiť energiu. Je to kameň, ktorý čistí — vtiahne do tela liečivú energiu.

V žiadnom prípade, netvrdím, že kryštály sú dokonalým liečiteľom, ani netvrdím, že lekárske ošetrenie nie je potrebné. Avšak použitie kryštálov počas akejkoľvek ťažkej cesty, ktorú by ste mohli zažiť, vám môže pomôcť ľahšie ju prekonať.

Lekári sa k uzdravovaniu pomocou liečivých kameňov stavajú dosť skepticky a dávajú ich na úroveň placeba. Čo si o tom Vy myslíte?  

– Je v poriadku, ak lekári stavajú liečivé kryštály na úroveň placeba. Ani na bylinkách už nesmú byť napísané ich liečivé účinky, naďalej sa však predávajú v lekárňach. Neprináleží mi hodnotiť postoj lekárov, alebo ich presvedčenie. V žiadnom prípade si však nemyslím, že alternatívne spôsoby liečby majú plne nahradiť klasickú liečbu. Stále je liečba kryštálmi iba doplňujúcou liečbou.

Na kontroverznom servere denníka n sa pred časom objavil článok s tvrdením, že ťažba liečivých kameňov je spojená s porušovaním ľudských práv, ničením životného prostredia, konfliktom a korupciou. Čo si o tom myslíte Vy?

– Ťažba drahokamov a minerálov je skutočne obchod. Vlastniť drahokamy je do dnes vecou prestíže a sociálneho postavenia. Pre moc a bohatstvo sa aj v histórií porušovali nielen ľudské práva, ale brali životy. Chcem podotknúť, že súčastnosti nie sú na trhu len prírodné drahokamy (vykopané zo zeme a nejakým spôsobom upravené tak, aby vylepšili svoj vzhľad, napríklad rezbárstvo, fazetovanie, leštenie atď.). Výroba kryštálov je globálnym podnikom, a preto sa laboratóriá a továrne na celom svete (ako aj bane) musia považovať za potenciálne zdroje týchto materiálov. Počet a typ takýchto materiálov je ohromujúci. Rovnako úžasné (a znepokojujúce) je množstvo a rozmanitosť metód, ktoré možno použiť na zmenu vzhľadu prírodných aj syntetických materiálov. V súčasnosti však kuchyňa na ošetrenie drahokamov využíva ožarovanie, zahrievanie, difúziu a mnoho ďalších techník na rozšírenie palety úpravy prírodných, alebo syntetických drahokamov.

Vieme, že akákoľvek ľudská činnosť môže byť skorumpovaná, zneužívaná, falšovaná, narušená a princípy ničené, tak je tomu aj pri ťažbe a distribúcii liečivých kameňov. Treba si však uvedomiť, že každý jednáme iba z výšky svojho vedomia a tak pevne verím, že tak ako bude ďalej stúpať kolektívne vedomie, tak sa postupne budeme vracať k hodnotám a princípom. Aj pri ťažbe liečivých kameňov.

 

Nuž, ako sa zdá, človek si prirodzene našiel svoju cestu k sile prírody a teda aj k liečivým kameňom. Ich čas začal už vtedy, keď ľudia prvýkrát pocítili vnútornú silu alebo moc ich príťažlivosti, hoci spočiatku boli používané iba ako amulety na odvrátenie zla. Lenže kamene, rovnako ako farby, rastliny a ďalšie prírodné objekty sú nástrojmi, ktoré môžeme použiť ako akési kúzla, ktorými chceme dosiahnuť nejakú zmenu. Každý človek má svoj kameň, ktorý je mu predurčený a pomocou ktorého vie v sebe aktivizovať netušené sily a energie, používať ho na svoju ochranu, alebo liečenie. Hovorí sa, že najideálnejšie je, ak si človek vie svoj kameň nájsť priamo v prírode, kde vďaka svojej intuícii a momentálneho precítenia zoberie práve ten, ktorý v danom momente potrebuje a pomôže mu v najrôznejších životných situáciách.  Alebo je to skôr tak, že kamene si nájdu nás, ľudí…

P.S. Ak vás náš rozhovor zaujal a chceli by ste sa o liečivých kameňoch viac dozvedieť alebo sa čokoľvek pani Katky spýtať, prosím, kontaktujte ju na Fb: https://www.facebook.com/anjelskekamene alebo https://www.facebook.com/groups/373192913597993/ , Instagram: @anjelskekamene, https://www.instagram.com/anjelskekamene

(Štefan Čambal, foto: anjelskekamene.sk)

Přejít nahoru