Steve Sweeney: Kubánský lék by v koronavirové pandémii mohl zachránit tisíce lidí

Prezident skupiny Bio Cuba Farma Eduardo Martinez vysvětlil, že Kuba vyvinula 22 léků, kterých lze proti ohniskům nákazy nyní použít. Jeden z těchto léků s názvem Interferon B dokázal dodneška vyléčit už více než 1 500 pacientů a patří k  30 lékům, které k boji proti nemoci z koronaviru vybrala Čínská národní zdravotnická komise.

Interferon B byl vyvinut už v roce 1986 týmem Centra pro genetické inženýrství a biotechnologii (CIGB), a téhož roku byl zařazen do Kubánského zdravotnického systému.

Eduardo Martinez označil Interferon B za  „vlajkovou loď“ kubánské farmaceutické výroby, který byl vyvíjen ve spolupráci s Čínou jako část společného čínsko-kubánského podniku v rámci dohody o spolupráci dvou socialistických zemí. Eduardo Martinez dodal, že Interferon B by mohl být exportován i do dalších zemí, aby zde pomohl zastavit šíření viru a vyléčil ty, kteří už onemocněli.

Ředitel CIGB Eulogio Pimentel řekl, že centrum má Interferonu B k dispozici zhruba ve stejném množství, kterého bylo použito k léčbě infikovaných osob v Číně, jichž bylo, jak známo, 80 000.

„Jelikož výrobu Interferonu B zvyšujeme den po dni, mám za to, že jsme schopni uspokojit jakoukoli možnou poptávku, kterou ze zahraničí obdržíme“, dodal Eduardo Pimentel.

V posledních dnech vyslala Kuba skupinu lékařů se zásobou léků  do Itálie, kde tato ve spolupráci s čínskými experty pomáhá zastavit další postup pandémie.

Překlad: Lubomír Man

Přejít nahoru