Světová válka 3: Donald Trump říká americkému námořnictvu, aby „sestřelilo a zničilo“ íránské dělové čluny + VIDEO

Napětí opět roste, když američtí vojenští šéfové obvinili Írán z „provokativních“ akcí na moři.

Íránský ministr obrany odmítl americké zprávy o obtěžování íránskými plavidly jako „nepodložené“ a uvedl, že „nelegální a agresivní“ přítomnost USA v Perském zálivu způsobuje nejistotu v regionu.

Brigádní generál Amir Hatami řekl: „To, co vede k nejistotě v oblasti Perského zálivu, je ve skutečnosti nezákonná a agresivní přítomnost Američanů, kteří přišli z druhého konce světa k našim hranicím a dělají taková neopodstatněná tvrzení.“

Americké lodě vydaly několik varování prostřednictvím rádia mezi můstky, výbuchy z rohů lodí a zařízení na výrobu akustického hluku na dlouhou vzdálenost. Íránské lodě odešly asi po hodině.

Takové střety byly běžným jevem před několika lety a při několika příležitostech lodě amerického námořnictva vystřelily na íránská plavidla varovné střely, když se dostaly příliš blízko.

Americké vojenské prohlášení: „Nebezpečné a provokativní akce IRGCN zvýšily riziko nesprávného výpočtu a kolize a nebyly v souladu s mezinárodně uznávanou Úmluvou o mezinárodních předpisech pro předcházení srážkám na moři.“ Píše Express.co.uk.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl: „Mluvili jsme jako tým. Vyhodnocujeme, jak nejlépe reagovat a jak nejlépe komunikovat naše nespokojenost s tím, co se stalo.“

Írán v reakci na požadavky provokace varoval, že by měl dát „rozhodnou odpověď na jakoukoli chybu USA v Perském zálivu“.

V prohlášení IRGN se uvádí: „Američanům doporučujeme, aby se řídili mezinárodními předpisy a námořními protokoly v Perském zálivu a Ománském zálivu a aby se zdrželi jakéhokoli dobrodružství a falešných a falešných příběhů.”

“Měli by být ujištěni, že námořnictvo Revoluční gardy a silné ozbrojené síly Íránské islámské republiky považují nebezpečné akce cizinců v tomto regionu za hrozbu pro národní bezpečnost a její červenou linii a jakákoli chyba ve výpočtu z jejich strany bude přijata rozhodující odpověď. “

Iránske lodě plují koIránske lodě plují kolem US NAVY _ foto_ Reuters
Přejít nahoru