NATO

Ve stínu koronaviru: USA přesouvá do Evropy obrovské množství vojáků, letadel a tanků. Jsme na pokraji války, říká expert. USA dosud nikdy neobsadila Evropu tak silnou armádou jako teď

Americké manévry v Evropě, naplánované na duben a květen roku 2020, jsou největší v historii. Z celkového počtu 37 tisíc vojáků je 29 tisíc z USA, zbytek z členských zemí NATO. Jsme na pokraji války?

Do manévrů americké armády (NAT0) se zapojí i česká armáda. 70 českých vojáků 7. mechanizované brigády organizačně spadá pod německé velení a bude cvičit v Polsku. Manévry budou probíhat u hranic s Ruskem – v Polsku, Gruzii a Pobaltských zemích.

Jsme na pokraji války?

„Ano, jsme na pokraji války. Kdyby nebylo rozhodného odporu prezidenta Putina a schopnosti Ruska vyvíjet a vyrábět nejmodernější vojenské technologie, bylo by už pravděpodobně po válce.” říká vojenský expert Martin Koller.

V Polsku buduje USA novou obří základnu když její vojáci opouští nespolehlivé Německo. Při té příležitosti prodali Polákům zbraně za miliardy dolarů, ostatně jako všem evropským zemím včetně České republiky (vrtulníky za 40 miliard korun).

Více info na arfa.cz

Přejít nahoru