Jaký bude další postup: „ItalExit“ nebo rozpad Evropské unie?

Dnes hranice mezi severem a jihem ztvrdla a je definována protichůdnými názory na to, jak řešit šíření viru.

Na jedné straně latinské země Evropy žádají o použití takzvaných „eurobondů“ nebo „koronabondů“, což je finanční nástroj se společným evropským dluhem spojený se zdroji, které jsou nezbytně nutné k řešení tohoto zdravotního stavu. Itálie a Španělsko nepožadují o sdílení běžného veřejného dluhu s Německem a dalšími severoevropskými národy; snaží se pouze sdílet zdroje, které musí nést náklady na boj s koronavirem. Na druhé straně němečtí politici a média obviňují jih ze snahy financovat krizovou reakci německými penězi. Francie stojí na půli cesty mezi těmito dvěma bloky, i když v praxi se zdá, že Macronův pohled je blíže postavení zemí jižní Evropy. Píše portál ZeroHedge.

Řešením navrženým Angelou Merkelovou a dalšími severoevropskými vládami je využití zdrojů evropského mechanismu stability (ESM), fondu zřízeného za účelem půjčování peněz členským státům ve finančních potížích v běžných dobách, aby se zabránilo situacím, jako byla krize v roce 2008. Zdroje mechanismu stability by využily jednotlivé státy, a nepředstavovaly by tak společný dluh. Italská pozice je jednoduchá a vychází ze dvou hlavních bodů:

Zaprvé, protože Evropa nečelí běžné situaci, potřebujeme mimořádné prostředky, které nemohou vycházet z využití fondů ESM.

Za druhé, nouzová situace COVID-19 se netýká jediné země, ale celé Evropy, a proto by náklady na její boj a obnovu měly sdílet všechny země.

Z pohledu Itálie existují i ​​další úvahy.

Itálie přispívá do EU více, než dostává; její čistý roční příspěvek činí 20 miliard EUR, díky čemuž je třetím největším přispěvatelem po Německu a Francii. To znamená, že zdroje poskytnuté Evropskou unií jako podpora jsou také částečně italskými penězi. Totéž platí pro zdroje ESM. Itálie přispívá 17,80 procenty ze svých zdrojů a Španělsko 11,83 procenty. Mezi další národy, které se staví proti používání eurobondů, přispívá Nizozemsko pouze 5,68 procenty, Rakousko, 2,77 procenty a Finsko otravné 1,79.

Strach ze strany středopravých stran, zejména Fratelli d’Italia Giorgia Meloniho a Lega Mattea Salviniho, spočívá v tom, že vláda předsedy vlády Giuseppe Conte nakonec přijme ESM, který bude pravděpodobně zabalen a představen jinak, ale v podstatě zůstane stejný.

Koronavirus vyzdvihl selhání globalizační ideologie, jak jej intelektuálové Marco Gervasoni a Corrado Ocone vložili do svého nově publikovaného koronaviru: Konec globalizace a jeden z hlavních pilířů této ideologie, na kterou se zaměřují, je přesně to, čemu říkáme evropanství, to je „myšlenka, že až do vytvoření Světové republiky můžeme skutečně vytvořit Evropskou republiku, Spojené státy Evropy, ve kterých zůstane svoboda výměny, obchodu, pohybu a tzv.„ vnějších hranic “ co nejotevřenější. “

Kromě různých politických a ekonomických hledisek existují hlubší zlomeniny související s různými vizemi evropského projektu mezi národy severní Evropy a latinskými zeměmi na jihu. Pro důkaz se podívejte na článek podepsaný řadou německých intelektuálů v hlavním německém deníku Bild, který vyjadřuje solidaritu s Itálií. Italský název článku uvádí: „Siamo con voi!“ („Jsme s vámi!“), Ale obsah, pravděpodobně v rozporu s jeho dobrými úmysly, vyvolal v Itálii pocit opovržení. Text je plný stereotypů a blahosklonnosti k italskému jídlu, jako například „přinesli jste nám dobré věci k jídlu. Najednou jsme si mohli užít předkrmy, motýly a tiramisu. Chtěli jsme vědět, jak vařit těstoviny, jako jste vy, pít Campari jako vy, milovat jako vy. “ O tzv. Italské „dolce vita“ říkají: „Vždycky jsme chtěli být jako vy. S vašimi bezstarostnými způsoby. “

To rozhodně nejsou slova útěchy pro národ, který truchlí každý den stovky mrtvých, kde lékaři pracují dvanáct hodin, a kde díky mimořádné odhodlání a úsilí svých občanů byla v Lombardii postavena zcela nová nemocnice v pouhých pár dní.

Přejít nahoru