Polsko, Maďarsko a Česko se chránily před „cizí kulturou islámu“ odmítnutím kvót migrantů, říká polský ministr spravedlnosti. „Některé instituce EU jsou zcela odděleny od reality,” říká Ziobro polský minister spravedlnosti

Ziobro se odvolával na nedávný rozsudek Evropského soudního dvora (ESD) ze dne 2. dubna, který uvádí, že Polsko, Česko, Maďarsko porušily právo EU tím, že odmítly účastnit se mechanismu přemisťování migrantů.

„Některé instituce EU jsou zcela odděleny od reality. Polsko mělo právo nepřijmout uprchlíky, stejně jako Česko a Maďarsko. Chránili jsme naši suverenitu před mimozemskou kulturou islámu, když se na nás pokusil ji uvalit, “řekl.

Ziobro poukázal na to, že zatímco se EU Italům omluvila, přislíbila také nové dodatečné prostředky Polsku, které se ukázalo být nepravdivé.

“Jednoduše uvedli, že prostředky, které již máme v Polsku k dispozici, můžeme použít k různým cílům v oblasti infrastruktury k boji s pandemií, takže nám nedávají nic nového,” zdůraznil ministr.

Maďarsko a Česká republika rovněž odmítají rozsudek soudu EU o kvótách migrantů
Maďarská a česká vláda se postavily proti kvótám migrantů a zásadně odmítly rozsudek soudu EU ohledně kvót migrantů.

Například přední čeští politici uvedli, že rozsudek byl „irelevantní“ a „nedůležité“.

“Jediným bodem je, že nepřijmeme žádné migranty a mezitím kvóty vypršely, zejména díky nám,” uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Maďarsko má stejný přístup k migračním kvótám, přičemž ministr spravedlnosti země uvedl, že rozsudek nevedl k žádnému trestu, a že ostatní země také odmítly přijmout svůj plný podíl migrantů, včetně Francie. Píše portál RMX.

„Rozhodnutí nemá žádné další důsledky,“ uvedl ve svém prohlášení maďarský ministr spravedlnosti Judit Varga. “Vzhledem k tomu, že rozhodnutí o kvótě již dávno ztratila platnost, nemáme žádnou povinnost přijímat žadatele o azyl.”

Tři zúčastněné země nejsou jedinými zeměmi, které považují kvóty migrantů za neúspěšnou politiku. Rakousko nyní také vyjádřilo svou opozici proti kvótám migrantů, přičemž rakouský kancléř Sebastian Kurz uvedl, že takový systém kvót pro migranty, jako je režim zavedený v roce 2015, by se už nikdy neměl opakovat.

Přejít nahoru