Frontex: Nelegální překračování hranic v EU meziročně vzroslt až o 26%. Erdogan v tom má největší podíl

Východní Středomoří

V prvních třech měsících roku přišlo touto cestou do EU 10 327 lidí, přestože to byl nejvíce silně střežený vnější hraniční region EU. Agentura Frontex v současné době nasazuje 620 důstojníků podél řeckých pozemních a námořních hranic. Patří mezi ně důstojníci poskytující dodatečnou podporu Řecku ve formě operací rychlé pohraniční intervence zahájených v polovině března na pozemních a námořních hranicích.

Příliv migrantů následoval rozhodnutí tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdoğana otevřít tureckou hranici, aby tisíce migrantů umožnily přechod do Evropy, což vedlo ke střetům s řeckou pořádkovou policií a vyvolalo mezinárodní krizi.

Ve zprávě německé federální zpravodajské služby (BND) se uvádí, že turecká vláda úmyslně podnítila nepokoje na řeckých hranicích s vysazenými členy jejích bezpečnostních služeb mezi davy migrantů.

Čísla nelegálnej migrace

Střední Středomoří

V tomto regionu dosáhl celkový počet nelegálních migrantů za první čtvrtletí 3 600, což je čtyřnásobný nárůst ve srovnání s prvními třemi měsíci roku 2019.

Nejvýznamnějšími třemi národnostmi zjištěnými na této trase byli státní příslušníci Bangladéše, Súdánu a Somálska.

Západní Středomoří

V prvním čtvrtletí roku 2020 byl celkový počet hraničních přechodů mírně nad 2 800, což je o polovinu méně než před rokem. Alžírci a Maročané představovali největší počet migrantů zjištěných na této trase v prvním čtvrtletí.

Západní Balkán

V prvních třech měsících roku 2020 se počet nelegálních překračování hranic zdvojnásobil od stejného období z minulého roku na více než 5 700. Většina migrantů zjištěných na této trase tvořili syrští a afghánští státní příslušníci. Píše portál RMX.

Přejít nahoru