Merkelová

Imigranti postupně mění tvář Německa

Podle oficiálních statistik téměř 25 procent narozených předloni v Německu mělo matku cizinku. “Ženy zejména z Blízkého východu a Afriky se významnou měrou podílejí na zvyšování porodnosti. Už nyní má přibližně dvacet procent lidí v Německu imigrační kořeny a je zjevné, že se stalo přistěhovaleckou zemí, která se v důsledku toho rychle mění. Stále více lidí se ptá, jak bude jejich země vypadat o deset, dvacet nebo třicet let, “uvádí magazín.

Kritici liberální přistěhovalecké politiky Angely Merkelové se obávají, že v Německu budou moci i nadále požádat o azyl úplně všichni a neexistuje žádná snaha přivádět do země především vysoce kvalifikovaných pracovníků. Mnozí se obávají, že trend, když i odmítnutí žadatelé o azyl v Německu zůstávají, bude pokračovat. “V důsledku migrační krize přišlo do země 1,4 milionu přistěhovalců a podle odhadů zde nyní žije přibližně pět milionů muslimů,” konstatuje Der Spiegel.

Snahy o vybudování multikulturní společnosti s sebou přinášejí řadu problémů. Přistěhovalci se velmi těžko integrují a mnozí z nich ani po několikaletém pobytu nemluví německy. Úřady, lékaři nebo policie s nimi pak komunikují jen s obtížemi a snižuje se i jejich šance uplatnit se na pracovním trhu. Všechno začíná už v mateřských a základních školách, kde pro mnohé žáky není němčina rodný jazyk a nepoužívají ji ani doma.

Na základních školách v Berlíně přes 40 procent žáků s rodiči mluví německy jen zřídka nebo dokonce vůbec. Podobná situace panuje i v Brémách, o něco příznivější je například v Hamburku. Údaje získal Der Spiegel ve školách při registraci žáků na základě rozhovorů s rodiči. Nemusí být sice úplně přesné, ale v každém případě jsou důvodem k zamyšlení se německých úřadů.

Der Spiegel připouští, že hlavní argument pro migraci, tedy získání vysoce kvalifikovaných pracovníků ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu, se neukázal jako reálný. Německým úřadům se nepodařilo získat většinu veřejnosti pro svůj multikulturní experiment iz důvodu zvýšené kriminality, která je minimálně v oblasti sexuálně motivovaných útoků připisována především mladým muslimům.

Přejít nahoru