Řecko: Turecké ozbrojené síly se zmocní řeckého území! Ignorují suvernitu hranic Řecka a Evropské unie!

Tzv. kapsa leží na řece Evros, která vede podél hranice, v regionu Feres. Je nepopiratelně součástí Řecka – dokonce i Google Maps jasně označují oblast, kde si Turci etablovali řecké území.

Okupace přichází, když řecké pohraniční síly, za pomoci policistů a vojáků z mnoha zemí Evropské unie, bojují s novou vlnou nelegálních migrantů, když se od tureckého prezidenta pokoušejí každou noc zaútočit na hranici – často s pomocí tureckého personálu, Recep Erdoğan v únoru oznámil, že jeho země již nezastaví migranty, kteří se pokoušejí vstoupit do Řecka z území své země.

Poslední turecká invaze začala, když přibližně deset tureckých vojáků a bezpečnostních pracovníků zřídilo stan poblíž sporné oblasti na svém vlastním území. Postupně se shromáždilo stále více vojáků, nakonec zahrnujících sílu více než 35 mužů. Poté přešli na řecké území a založili tam tábor a pokračovali v odlesňování oblasti, jak uvádí zpravodajský portál armády Voice a zpravodajský portál helénských ozbrojených sil.

Vzhledem k tomu, že hranice je vymezena řekou Evros, její přirozený průběh se někdy mění v důsledku přirozené síly eroze, která vytváří na každé její straně aluviá.

Sporný region má problémy ve vztazích mezi oběma národy. V roce 2018 zde byli zatčeni dva turečtí vojáci a v roce 1986 tam byli tureckými silami zabiti řecký voják Zisis Karagogou.

Řecká armáda nedávno poslala do regionu geografy, aby určila, jak by mohla být přehrada Evros rozšířena jako bezpečnostní opatření. Takové rozšíření by působilo jako překážka, což by migrantům ztěžovalo překročení řeky.

Přejít nahoru