Rusko se zoufale snaží zabránit Polsku, aby přijalo americké jaderné zbraně a zahajuje nové válečné hry s baltskou flotilou

Ruské nové hlavní válečné hry budou zahájeny za účasti baltské flotily, které jsou podle ruského šéfu obrany Sergeje Shoygu navrženy jako reakce na cvičení NATO „Allied Spirit“, která se budou konat v červnu. Píše portál RMX.

Podle ruských novin se cvičení Allied Spirit uskuteční v Polsku, zemi, která by mohla včas hostit taktické jaderné zbraně USA, což je scénář, kterého se Moskva obává.

Odborník na obranu Jurij Netkachev říká, že Rusko musí situaci kontrolovat a být schopno zničit jakékoli rakety na polské půdě. Rusové již vyvíjejí nadzvukovou výzbroj, se kterou mohou vyzbrojit svou baltskou flotilu, aby mohli zničit jadernou kapacitu svých protivníků.

Ruská reakce přichází v důsledku diskuse v Německu o účasti v programu jaderného sdílení NATO. Rolf Mutzenich, šéf parlamentního výboru SPD, zaznamenal, že je za to, aby Německo odstoupilo od dohody o sdílení jaderných zbraní.

To by znamenalo, že by USA musely stáhnout tyto zbraně ze země, aby je přesunuly do jiných států NATO.

V polovině května velvyslanec USA v Polsku Georgette Mosbacher tweetoval, že „pokud Německo chce oslabit jadernou kapacitu NATO, než by Polsko, mohlo být hostitelem jako potenciální země, která plní své závazky NATO a chápe rizika na východním křídle NATO“.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí odpovědělo, že jakýkoli takový krok by byl zjevným porušením dohod Rusko-NATO z roku 1997.

Někteří věří, že pravděpodobnost, že jaderné zbraně budou umístěny v Polsku, je minimální. Netkachev je citován jako prohlášení, že nedávný komentář velvyslance USA v Polsku Georgette Mosbacher o možnosti přesunu jaderných zbraní z Německa do Polska byl čistě pokusem vyzkoušet reakci Ruska na tento nápad.

Ruská práce také cituje odborníka z Brookings Institute a bývalého velvyslance USA na Ukrajině Stevena Pifera, protože říká, že Mosbacherův nápad byl špatně koncipovaný.

“Americká protiraketová obrana v Polsku se ukáže jako zbytečná,” prohlásil plk. Anochin

Přejít nahoru