Politico: 10 evropských politiků předpovídajících zánik EU

Vydání poznamenává, že se na pozadí běženecké krize posledních měsíců stala „rétorika soudného dne” vůči evropské budoucnosti obvyklým jevem. V souvislosti s tím rozhodl týdenník zveřejnit seznam deseti nejpochmurnějších předpovědí vyslovených známými politiky.

Prvním v seznamu Politico Europe stojí hlava Evropské rady Donald Tusk, který tento týden označil migrační krizi za „politické zemětřesení pro Evropu.”

„Není žádných pochyb, že tato krize může změnit Evropskou unii v té podobě, jak jsme ji vybudovali,” prohlásil.

Na druhém místě je Jean-Claude Juncker, předseda Eurokomise, který prohlásil, že EU upadá, a její „ milostný románek” s integrací je pravděpodobně u konce.

Na seznamu je rovněž německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande

“Nebude-li Evropa mít úspěch s běženci, nebude to Evropa, o které jsme snili,” cituje Merkelovou týdeník.

„Nepotřebujeme méně Evropy, ale více Evropy. Evropa se má upevnit, jinak budeme svědky jejího konce, našeho zániku,” poznamenal Hollande.

S podobným prohlášením přišel rovněž slovinský premiér Miroslav Cerar, federální kancléř Rakouska Werner Faymann a nizozemský premiér Marc Rutte.

Když neučiníme urychleně konkrétní opatření na místě v nejbližších dnech a týdnech, pak si myslím, že se začne EU a celá Evropa rozpadat”, řekl Cerar.

„V současné době se mluví buď o jednotné Evropě, nebo o tichém rozpadu EU. Jedna cesta je obtížná, tíživá a zřejmě i dlouhá, druhá bude mít za následek pouze chaos”, řekl Faymann v interview pro list Kronen Zeitung.

Seznam nejděsivějších předpovědí ohledně budoucnosti Evropy uveřejněný Politico Europe zahrnuje rovněž prohlášení lídra liberálního křídla Europarlamentu Guye Verhofstadta, vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penové a předsedy Europarlamentu Martina Schulze.

Přejít nahoru