Francie: Macron zahajuje program výuky arabštiny na francouzských školách

Vyhláška byla podepsána Macronem, předsedou vlády Édouardem Philippem a ministrem zahraničních věcí Jean-Yves Le Drianem.

Tunisko bude mít slovo při výběru učitelů z vlastní populace, kteří se budou na programu podílet, mezi jeho příspěvky. Tunisko bylo francouzskou kolonií od devatenáctého století do roku 1956 a je členem Organizace internationale de la Francophonie (Mezinárodní organizace Francophonie). Píše portál Voice of Europe.

Program se nebude omezovat pouze na výuku arabského jazyka, ale bude zahrnovat i vzdělávání v arabské kultuře a historii, se zvláštním důrazem na tuniskou kulturu.

Arabština je v současné době po francouzštině druhým nejpoužívanějším jazykem v zemi.

Politici ze strany Pravicové národní shromáždění již vyjádřili svůj nesouhlas s nařízením. “Protinacionální vláda plánuje učit arabštinu od základní školy ve věku, kdy děti sotva objevily francouzštinu,” uvedl ve sdělení Jean Messiha, náměstek ministra pro správu ministerstva obrany. “Arabizace a islamizace Francie jsou na pochodu.”

Obránci programu tvrdí, že je důležité, aby se všichni francouzští studenti, a nikoli studenti arabského původu, dozvěděli více o rychle rostoucí arabské komunitě doma i v zahraničí. V reakci na to prezident National Rally Marine Le Pen řekl, že „samozřejmě existuje velká arabská kultura, ale toto je Francie, a já chci, abychom se učili francouzskou kulturu.“

Přejít nahoru