Slovenskí repatrianti žiadajú Matovičovu hlavu! Matovičom obhajovaný systém eKaranténa po vás chcel aj to, kedy a s kým si budete “vymienať telesné tekutiny”

Na hraniciach to vrie! Dôvodom nespokojnosti je babráctvo Matovičovej vlády, ktorá sľúbila, že dnes od 15.00 hod. bude konečne spustená eKaranténa. Tak sa ale doteraz nestalo. Slováci hodiny tak márne čakajú na prekročenie rakúsko-slovenských hraníc. “Pusťte nás domov!” “Chceme byť s našimi rodinami” “Žiadame hlavu Matoviča”, “Matovič, okamžite odstúp!” kričia na hranici v Jarovciach nespokojní ľudia vyzývajúc Matoviča, ak nie je “sralo”, tak nech okamžite príde osobne za nimi a za vzniknuté problémy sa im pozrie do očí. “Kým nás nevpustia cez hranice, dovtedy to tu budeme blokovať!,” kričia Slováci, ktorí uviazli na hraniciach. “Stavte sa, že to idiot Matovič zas, ako vždy, na niekoho hodí. Sralo Matovič sa bojí zodpovednosti. A toto je náš premiér? Ďakujeme, ale už fakt stačilo! A to babrák Matovič vládne iba pár týždňov…” rozhorčene dodal jeden Slovák, ktorý si zhnusene odpľul na zem. Pokriky právom nespokojných Slovákov sú sprevádzané hromadným trúbením áut, vulgarizmami a narastajúcou nervozitou.

“Doteraz Apple a Google aplikáciu, bohužiaľ, neschválili. Rovnako platí, že na stránke https://korona.gov.sk, ktorú boli inštruovaní cestovatelia sledovať, zatiaľ stále svieti informácia, že aplikácia ešte nie je spustená,” napísal Matovič na sociálnej sieti.  Ako ďalej napísal, “prišli na hranice a myslia si, že nátlakom dosiahnu, že ich polícia pustí na Slovensko bez akejkoľvek karantény. Oslovil som Úrad verejného zdravotníctva s prosbou, aby umožnili prechod do domácej karantény nielen tým ľuďom, ktorí prídu na hranice – ALE aj tým ľuďom, ktorí už v štátnej karanténe sú. Súhlasili a v tomto duchu nachystajú opatrenie ÚVZ, ktoré bude zverejnené momentom, ako sa spustí aplikácia eKaranténa. To znamená, že ak cestovatelia na hranici chcú – nech sa páči, môžu ísť do štátnej karantény a následne, keď bude aplikácia schválená od Apple a Google, môžu prejsť do karantény domácej. To bude rovnako umožnené všetkým ľuďom zo štátnej karantény. To tiež znamená, že v prípade, ak aplikáciu z nejakého záhadného dôvodu Apple a Google neschvália, čo nikto z fachu nepredpokladá, cestovatelia zostanú len v štátnej karanténe,” zakončil Igor Matovič. Problémom ale je, že Slováci vracajúci sa spoza hraníc domov, nechcú nastúpiť do štátnej karantény. “Uverili sme sľubu Matoviča, že systém bude dnes fungovať, ale oklamal nás. Čo iné sa dalo od neho čakať?!,” dodal jeden z čakajúcich Slovákov.

Diskriminácia priam ukážková: Ak nemáte inteligentný mobil, máte jednoducho smolu

Matovič pod tlakom verejnosti bol nútený spustiť eKaranténu, ale tá bude fungovať iba tým majiteľom mobilných telefónov, ktorí si môžu stiahnuť operačný systém Android. Aby toho nebolo málo, ak sa repatrianti nachádzajú na inom hraničnom priechode než ako je Berg, domov sa nedostanú.

Podmienky domácej karantény zostávajú rovnaké s tým rozdielom, že repatriant podpíše navyše jedno vyhlásenie, čím zoberie na vedomie, že aplikácia zatiaľ nie je autorizovaná spoločnosťami Apple a Google, a tým preberá aj riziko. Základnými podmienkami na absolvovanie karantény v domácej izolácii je smartfón s kamerou a určovaním polohy, nonstop wifi pripojenie alebo dostatok mobilných dát a dostatočný mobilný signál na mieste izolácie. Občan musí v domácej izolácii absolvovať test na COVID-19. Počas domácej izolácie občan ani ostatní členovia domácnosti nemôžu opustiť miesto izolácie.

Aktualizácia: Aplikácia eKaranténa sa dá zatiaľ stiahnuť len do mobilov s Androidom, Google ju už schválil. Domáca karanténa je zatiaľ umožnená len tým, ktorí sa vrátia do vlasti cez hraničné priechody Berg, Drietoma a Jarovce-Kittsee a ľuďom, ktorých umiestnili do štátnej karantény do soboty do 20:00. Do 15:00 si eKaranténu inštalovalo 1302 ľudí. Vyskytlo sa aj pár problémov s aplikáciu eKarantény, kedy ľudia nezadali správne miesto izolácie – kvôli chaosu na hraniciach. V súčasnosti sa rieši, aby si títo ľudia mohli zmeniť miesto v aplikácii na správne. TV Markíza dnes upozornila na to, že tvorcovia eKarantény pôvodne požadovali od repatriantov aj taký údaj, ako je kedy a s kým “si budú vymienať telesné tekutiny”. Napriek obrovskému množstvu nedostatkov a nefunkčností aplikáciu Matovič vychvaľuje do nebies…

(SCa, il.foto: hlavnydennik.sk)

Přejít nahoru