Slovensko uvoľňuje svoje opatrenia: Otvorili sa ďalšie obchody

Od stredy by sa tak mali otvoriť viaceré zariadenia. Dôjde k spojeniu druhej a tretej fázy uvoľňovania opatrení. Po rokovaní konzília odborníkov o tom dnes informoval Matovič, ktorý ako vždy vyzval na opatrnosť a dodržiavanie hygienických pravidiel, ktoré je potrebné prísne dodržiavať, nakoľko podľa odhadov na jeden pozitívny odhalený prípad pripadá 1600 až 4000 neodhalených prípadov – ľudí pozitívnych, bez akýchkoľvek príznakov. „Druhú vlnu si nemôžeme dovoliť,“ dodal.

Od stredy 6. mája by sa malo otvoriť: ubytovanie (krátkodobé, bez spoločného stravovania, jedlo na izbu, s WC a kúpeľňou, bez iných služieb), po odchode hostí musí byť izba 24 hodín voľná. Za stanovených podmienok sa otvoria: kaderníctva, pedikúry, manikúry, pribudnú aj holičstvá, kozmetika a soláriá, ďalej vonkajšie turistické atrakcie, taxi služba (oddelený priestor a bez klimatizácie v zadnom priestore), bohoslužby a svadby. Zároveň sa pripája aj pôvodne plánovaná tretia fáza: otvorenie ďalších obchodov a služieb bez obmedzenia čo sa týka rozlohy (okrem obchodných centier), verejné stravovanie – vonkajšie terasy (za stanovených podmienok – okraje stolov vzdialené dva metre od seba, pri jednom stole maximálne dvaja ľudia, dezinfekcia po každom zákazníkovi, na toaletách pre zákazníkov každú hodinu dezinfekcia dotykových plôch, k dispozícii dezinfekcia na ruky, jednorazové utierky, zákaz sušičov rúk). K dispozícii budú aj rehabilitácie – len suché procedúry, múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene podľa podmienok.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zdôraznil, že naďalej budú platiť prísne hygienické opatrenia v prevádzkach – nosenie rúšok, dezinfekcia rúk, dvojmetrové odstupy medzi zákazníkmi,  na jednu osobu v prevádzke musí pripadať 25 metrov štvorcových. Zároveň Matovič avizoval sprísnenie kontroly dodržiavania opatrení. Okrem toho sa sprísňuje tzv. kĺzavý medián, podľa ktorého sa bude riadiť otváranie a zatváranie obchodov. Znižuje sa z terajších 150 na 50, čo znamená, že pri 12-násobnom zhoršení situácie sa opatrenia spomalia.

(SCa, il.foto: Pixabay)
Přejít nahoru