Eurokomisárka Johanssonová: Musíme zaviesť povinnú solidaritu krajín EÚ s migrantmi

Svoju predstavu nového riešenia tejto otázky teraz predstavila švédska eurokomisárka Ylva Johanssonová. „Myslím si, že potrebujeme určitý mechanizmus povinnej solidarity. V Európskej únii by solidarita nemala byť niečím, čo je na výber,“ povedala Johanssonová pre Českú televíziu.

Johanssonová však ubezpečuje, že nejde o povinné prerozdeľovacie kvóty. „Solidaritu môžeme zdieľať. Je to niečo iné ako kvóty na relokáciu, ale musí to dávať zmysel pre tú krajinu, ktorá je pod tlakom,“ dodala. Podľa Johanssonovej pôjde o kompromis medzi krajinami, ktoré migrantov prijímajú, a medzi krajinami, ktoré ich odmietajú – napríklad štáty V4.

Ako príklad uviedla, že Česká republika, ktorá odmieta prijímať migrantov, by mala prijať aspoň detských migrantov. „Možno by sme mali robiť rozdiel medzi tými, ktorí sú zraniteľnejší ako iní,“ poznamenala. Znamená to, že Európska únia bude v rámci povinnej solidarity žiadať od krajín V4 vrátane Slovenska, aby prijali aspoň deti z krajín, odkiaľ prichádzajú migranti.

zdroj: napalete.sk

Přejít nahoru