Evropa je pod tlakem pašeráckých gangů

Ilegální imigrace v celé Evropě vesele pokračuje. Například ve Francii bylo podle policejního webu France Bleu v roce 2019 zatčeno téměř 20 000 ilegálních migrantů a 189 pašeráků lidí.

V Británii informoval deník The Telegraph, že albánští pašeráci lidí umisťují své reklamy do sociálních médií, včetně Facebooku, a inzerují tak svou schopnost dopravit migranty do Evropy. Reklamy jsou doprovázeny komentáři “spokojených” zákazníků ve stylu portálu TripAdvisor… gangy pašeráků lidí nyní generují zisk až 7 miliard eur ročně…

Lehké tresty odrážejí shovívavost španělské justice, která, jak se zdá, gangy k pašování lidí spíše povzbuzuje, než aby je odrazovala.

Maďarská policie nedávno objevila dva tunely používané k pašování migrantů ze Srbska. Současně s objevem tunelů oznámila maďarská policie pětinásobný nárůst počtu migrantů, pokoušejících se proniknout do Maďarska.

Maďarsko není v této situaci samo: Obnovené toky ilegální migrace se snaží zastavit hraniční orgány v mnoha zemích Evropské unie. Podle Mezinárodní organizace pro migraci vstoupilo během roku 2019 do EU ilegálně více než 126 500 migrantů z Afriky, Asie a Středního východu.

29. listopadu 2019 zadržela maďarská policie 44 migrantů, kteří šli po silnici poblíž Ásotthalomu, vesnice v jižním Maďarsku. Policie se později dozvěděla, že se tito migranti dostali ze Srbska do Maďarska tak, že podlezli hraniční plot 34 metrů dlouhým ručně vykopaným tunelem.

Oválný tunel široký pouze 50 cm a vysoký 60 cm byl vykopán v hloubce až šesti metrů pod zemí. Ústí tunelu nebylo odhaleno, protože bylo zamaskováno hustým křovím, a také díky tomu, že vykopaná hlína byla naházena do blízkého vodního kanálu.

Druhý tunel byl nalezen ve vesnici Csikéria, asi 40 km od Ásotthalomu. Tento tunel byl dlouhý 21,7 metru, v jeho okolí však nebyli nalezeni žádní migranti. Maďarská policie uvedla, že k hledání dalších možných tunelů používá drony.

Na vrcholu migrační krize v roce 2015 postavilo Maďarsko na svých jižních hranicích dva ploty s žiletkovým drátem, aby zastavilo nebo odklonilo tok migrantů snažících se dostat do západní Evropy. Nově objevené tunely byly vykopány přímo pod těmito ploty.

Počet migrantů pokoušejících se ilegálně překročit srbsko-maďarskou hranici se na konci roku 2019 výrazně zvýšil. Podle Gergely Gulyáse, šéfa úřadu vlády Viktora Orbána, se jen v listopadu 2019 uskutečnilo 2 418 pokusů ilegálně proniknout do Maďarska. Během prvních jedenácti měsíců roku 2019 se uskutečnilo celkem 11 808 takových pokusů. Pro srovnání – během prvních jedenácti měsíců roku 2018 se pokusilo ilegálně proniknout do Maďarska 5 400 migrantů.

Szilárd Németh, vysoký úředník maďarského ministerstva obrany, 1. prosince 2019 varoval, že současná situace na maďarských hranicích je zralá pro opakování migrační krize z roku 2015 a že země je nyní v “krizovém stavu”. Németh uvedl, že na západním Balkánu je shromážděno více než 100 000 migrantů, a ačkoli “je situace ještě stále pod kontrolou”, začíná se “podobat velké migrační krizi v roce 2015.” A dodal, že pokud bude těmto migrantům “umožněno” se přesunout k maďarské hranici, “bude to velký problém, a my se na tuto možnost musíme připravit.”

5. ledna 2020 Németh oznámil, že maďarská vláda “s ohledem na rostoucí migrační tlak” zdvojnásobí počet vojáků hlídajících hranice.

Ilegální imigrace v celé Evropě vesele pokračuje. Například ve Francii bylo podle policejního webu France Bleu v roce 2019 zatčeno téměř 20 000 ilegálních migrantů a 189 pašeráků lidí.

V Británii informoval deník The Telegraph, že albánští pašeráci lidí umisťují své reklamy do sociálních médií, včetně Facebooku, a inzerují tak svou schopnost dopravit migranty do Evropy. Reklamy jsou doprovázeny komentáři “spokojených” zákazníků ve stylu portálu TripAdvisor.

The Telegraph citující policejní zdroje také uvedl, že gangy pašeráků lidí nyní generují zisk až 7 miliard eur ročně, přičemž migranti za ilegální přepravu do Velké Británie často platí více než 12 000 eur za osobu.

V Itálii uvedl deník Il Giornale, že pašeráci lidí účtují asijským migrantům, které vozí do Evropy na luxusních jachtách, až 10 000 eur za osobu. Tento jev byl popsán jako “migrace první třídou”: Ne na přeplněných vratkých bárkách nebo na nafukovacích člunech plavících se na Lampedusu, “ale na skutečných jachtách” se vším komfortem.

Zprávy z ostatních zemí Evropy:

Belgie

20. listopadu 2019. Tucet afrických migrantů zaútočil kopími a mačetami na rumunského řidiče kamionu na odpočívadle na dálnici E40 ve Walshoutemu. Řidič spal v kabině, když ho vzbudil rámus za jeho kamionem. Když to šel prozkoumat, tak na něj migranti zaútočili. Migranti se pokusili schovat v jeho kamionu, a tak se dostat do Velké Británie.

29. října 2019. V Antverpách na nádraží Berchem bylo zatčeno 28 migrantů, kteří nebyli schopni předložit platné osobní doklady. Belgická federální policie uvedla, že akce byla namířena proti ilegální migraci, pašování lidí a s tím souvisejícím problémům. Policie uvedla, že se zaměřuje na vlakové spoje mezi Antverpami a Bruselem. Zatčené osoby byly ze Súdánu (17), Eritreje (10) a Etiopie (1). Jedenáct z nich bylo nezletilých.

Velká Británie

31. prosince 2019. Kanál La Manche přeplulo v roce 2019 podle BBC nejméně 1 892 migrantů. Podle britského ministerstva vnitra to představuje šestinásobný nárůst oproti roku 2018, během něhož přeplulo Kanál úspěšně 283 migrantů. Ministerstvo vnitra také zveřejnilo informaci, že v roce 2019 bylo za pašování lidí odsouzeno 130 lidí.

26. prosince 2019. V Lamanšském průlivu bylo zachráněno přibližně 50 migrantů. Migranti byli zadrženi v noci přibližně v 1:30 hodin, když se ve čtyřech malých člunech plavili směrem k pobřeží hrabství Kent. Francouzské orgány zastavily další dva čluny a vrátily je zpět do Francie. Migranti byli údajně z Afghánistánu, Íránu a Iráku.

5. prosince 2019. Devatenáct migrantů bylo zadrženo při pokusu překonat kanál La Manche v nafukovacím člunu. Migranti – jedenáct mužů, čtyři ženy a čtyři děti – byli z Iráku a Íránu.

4. prosince 2019. Sedmdesát devět migrantů přeplulo kanál La Manche v pěti člunech. Tři čluny se 48 lidmi byly zadrženy na moři u pobřeží hrabství Kent, a ze čtvrtého člunu bylo vyzvednuto jedenáct lidí. Pátý člun byl nalezen opuštěný na pláži u vesnice Kingsdown a poblíž bylo zadrženo 20 lidí. Předpokládá se, že to byl druhý nejvyšší počet migrantů, kteří přepluli Kanál za jediný den. 86 ilegálních migrantů dorazilo 10. září.

26. listopadu 2019. Dva lidé byli zatčeni poté, co bylo nalezeno 15 ilegálních migrantů ukrytých v nákladovém prostoru kamionu zaparkovaného u benzinové stanice na hlavní silnici A14. Náhodní motoristé u městečka Godmanchesteru v hrabství Cambridgeshire přihlíželi tomu, jak policie vyváděla tuto skupinu ven. Mezi migranty byla i matka s miminkem v náručí.

25. listopadu 2019. Maurice Robinson, 25letý řidič kamionu z hrabství Armagh v Severním Irsku, obviněný ze zavinění smrti více než tří desítek migrantů v hrabství Essex, se přiznal k tomu, že byl účastníkem spiknutí, jehož cílem bylo pašovat ilegální migranty. Obvinění se týkají úmrtí 39 Vietnamců, mezi nimiž byli i děti, jejichž těla byla objevena v chladírenském návěsu kamionu řízeného Robinsonem. Byla to očividně operace pašeráků lidí, která tragicky selhala. Jedna z obětí, 26letá Pham Thi Tra My, poslala své rodině večer 22. října 2019 několik zoufalých textových zpráv. “Umírám, nemohu dýchat,” napsala. Naposledy se ozvala z Belgie. Její rodina uvedla, že pašerákům lidí zaplatila 35 000 eur.

25. listopadu 2019. Tři muži byli obviněni z použití turistického karavanu k pašování albánských migrantů do Spojeného království. Agenti ochrany hranic (Border Force) v Doveru uvedli, že našli čtyři migranty ukryté ve vozidle, které bylo zastaveno poté, co připlulo na trajektu z Dunkerku ve Francii.

24. listopadu 2019. Třináct migrantů bylo vyzvednuto z člunu, ve kterém se pokusili přeplout Kanál. Migranti byli převezeni do města Folkestone v hrabství Kent.

17. listopadu 2019. Do Doveru dorazily postupně čtyři pašerácké čluny s celkem 39 migranty na palubě. Migranti tvrdili, že jsou íránští státní příslušníci.

10. listopadu 2019. Na moři u Doveru bylo zadrženo dvacet dva ilegálních migrantů.

9. listopadu 2019. Osm migrantů bylo nalezeno v nákladovém prostoru kamionu na hlavní silnici A14 poblíž vesnice Spaldwick u Huntingtonu v hrabství Cambridgeshire.

8. listopadu 2019. 35letý pašerák Samyar Ahmadi Bani byl odsouzen k šesti letům vězení za pokus dopravit do Spojeného království ilegálně šest Íránců.

7. listopadu 2019. Mohammed Asif, 34letý britský Pákistánec ze severoanglického Oldhamu, byl odsouzen ke čtyřem rokům a devíti měsícům vězení za nezákonné získání britských pasů pro 11 migrantů odcizením identit zesnulých.

6. listopadu 2019. 15 migrantů z Iráku a Íránu bylo zadrženo při vystupování z chladírenského náklaďáku na hlavní silnici A350 poblíž jihoanglického Chippenhamu. Řidič, 50letý Irčan, byl zatčen, později však byl propuštěn na kauci.

10. září 2019. Agenti ochrany hranic zadrželi 86 lidí, což byl zatím nejvyšší počet ilegálních migrantů zadržených za jediný den. Tito migranti připluli poté, co bylo zveřejněno varování, že uzavření migračního tábora ve Francii by mohlo vyvolat prudký nárůst počtu pokusů o přeplutí Lamanšského průlivu.

Kypr

12. listopadu 2019. Kyperské úřady zachránily 120 syrských migrantů z lodě volně unášené mořem u jihovýchodního pobřeží ostrova. Syřané byli vyloděni v oblasti poloostrova Cape Greco poté, co byla jejich loď spatřena 6 námořních mil (11 km) od pobřeží. Migranti na palubě uvedli, že za plavbu každý z nich zaplatil 4 000 dolarů pašerákům, kterým se podařilo utéct.

Finsko

30. října 2019. Dva Iráčané ve Finsku jsou podezřelí z organizování ilegálního přechodu hranic. Finská pohraniční stráž našla u mužů fotografie několika pasů, které byly buď ohlášeny jako odcizené nebo ztracené. Tato trestná činnost vyšla najevo, když orgány ruské pohraniční stráže překazili jednomu Iráčanovi s padělaným francouzským pasem cestu z Petrohradu do Helsinek. Ruské úřady později zjistily, že muž přiletěl o den dříve do Moskvy na íránský pas s platným ruským vízem. Předběžné vyšetřování finské pohraniční stráže ukázalo, že Iráčan zaplatil za padělaný francouzský pas 4 500 eur.

Francie

31. prosince 2019. Podle francouzské policie bylo při pokusu o dosažení Británie v roce 2019 zadrženo v kanálu La Manche nejméně 2 358 migrantů. Jedná se o čtyřnásobný nárůst ve srovnání s rokem 2018, kdy bylo zadrženo 586 migrantů. V roce 2019 francouzská policie zaznamenala celkem 261 případů přeplutí nebo pokusů o přeplutí Kanálu. Většinou se jednalo o malé nafukovací čluny, které byly přetíženy lidmi. Přibližně 45 procent pokusů o přeplutí bylo podle policie úspěšných.

30. prosince 2019. U pobřeží Dunkerku na severu Francie bylo zachráněno devatenáct migrantů, kteří se snažili dostat do Británie na malé rekreační lodi.

29. prosince 2019. Ze dvou člunů bylo u Calais a Dunkerku zachráněno celkem 31 migrantů.

17. prosince 2019. U francouzského mysu Cap Blanc-Nez bylo zadrženo deset migrantů.

24. listopadu 2019. Jedenáct migrantů trpících podchlazením bylo zachráněno poté, co se jejich člun dostal do nesnází přibližně 7 námořních mil západně od Boulogne.

19. listopadu 2019. Na dálnici A20 poblíž Argenton-sur-Creuse byli v nákladovém prostoru kamionu nalezeni čtyři Iráčané a jeden Íránec.

13. listopadu 2019. Ve skladišti firmy Leroy Merlin ve Valence byli v nákladovém prostoru kamionu nalezeni tři Syřané a jeden Súdánec.

6. listopadu 2019. U mýtné brány na dálnici A64 v departementu Hautes-Pyrénées bylo zadrženo sedm migrantů. Řidič vozidla, Afričan trvale žijící ve Španělsku, byl zatčen za pašování lidí.

2. listopadu 2019. Během policejní kontroly u mýtné brány na dálnici A8 poblíž Nice bylo v nákladovém prostoru kamionu nalezeno třicet jedna pákistánských migrantů. Migranti byli vráceni zpět do Itálie.

31. října 2019. Na odpočívadle na dálnici A9 u Fabrègues bylo v nákladovém prostoru kamionu nalezeno deset migrantů z Eritrey, Pákistánu a Somálska, kteří se snažili dostat z Itálie přes Francii do Španělska.

28. října 2019. V přístavu Calais bylo v chladírenském návěsu kamionu nalezeno osm migrantů z Afghánistánu, včetně dvou dětí, trpících podchlazením.

19. října 2019. V přístavu Calais bylo v nákladovém prostoru kamionu určeného k přepravě dobytka nalezeno 13 migrantů, včetně jednoho dítěte. Francouzské úřady zadržely britského řidiče. Čtyři další lidé byli zatčeni britskou Národní agenturou pro trestnou činnost (National Crime Agency, NCA) při několika raziích v Londýně, Romfordu a Brentwoodu v hrabství Essex.

Řecko

4. listopadu 2019. Řecká policie našla při rutinní kontrole kamionu na dálnici v severním Řecku poblíž města Xanthi 41 migrantů, převážně z Afghánistánu, ukrytých v chladírenském návěsu kamionu. Policie zatkla řidiče a odvedla ho spolu s migranty na policejní stanici k identifikaci.

Irsko

21. listopadu 2019. Ve skryté části “zapečetěného” návěsu kamionu naloženého na trajektu Stena Line plujícím z francouzského Cherbourgu do přístavu Rosslare v irském hrabství Wexford bylo nalezeno šestnáct migrantů pocházejících z Iráku a Íránu. Migranti byli údajně přesvědčeni, že jsou na cestě do Velké Británie.

Itálie

10. prosince 2019. Italská policie rozbila pašerácký gang, který do Itálie a dalších evropských zemí propašoval tisíce Pákistánců, Indů a Bangladéšanů. V Itálii bylo zatčeno osm lidí a jeden člověk byl zatčen ve Francii. Odhaduje se, že za dva roky se tomuto gangu podařilo přepravit do Evropy více než 1 000 asijských migrantů a vydělat více než milion eur.

4. prosince 2019. Italské úřady povolily dvěma záchranným lodím majícím na palubě celkem 121 migrantů zakotvit v přístavech na Sicílii.

24. listopadu 2019. Italské úřady povolily španělské záchranné lodi Open Arms vylodit v jihoitalském přístavu Tarentu 62 afrických migrantů.

23. listopadu 2019. Pět migrantů zahynulo a 149 jich bylo zachráněno poté, co se jejich člun převrhl na moři mezi Libyí a italským ostrovem Lampedusa.

3. listopadu 2019. Italská zásobovací loď Asso Trenta vylodila na Sicílii 151 migrantů, které zachránila u libyjského pobřeží.

1. listopadu 2019. Humanitární záchranná loď s 88 migranty na palubě vplula do italských vod u Sicílie, aby se schovala před silným větrem a velkými vlnami. Německá nezisková organizace Sea-Eye oznámila, že její loď Alan Kurdi čeká, až jí italské úřady povolí zakotvit v některém bezpečném italském přístavu.

Slovinsko

28. listopadu 2019. Dva Syřané skrytí v zavazadlovém prostoru auta zahynuli, když auto vezoucí osm migrantů havarovalo na silnici spojující Slovinsko a Itálii.

Nizozemsko

19. listopadu 2019. Nizozemské orgány našly 25 migrantů cestujících načerno v chladírenském návěsu kamionu na palubě trajektu směřujícího do Británie krátce poté, co trajekt opustil Nizozemsko. Loď se vrátila do nizozemského přístavu Vlaardingen. Dva migranti byli převezeni do nemocnice na ošetření, zatímco dalších 23 bylo ošetřeno v přístavu a pak je policie odvezla k registraci. Rumunský řidič kamionu byl zatčen a vyslýchán kvůli svému pravděpodobnému zapojení do pašování lidí.

Makedonie

27. listopadu 2019. Při převrácení kamionu zaregistrovaného v Bulharsku u severomakedonského města Kumanovo se zranilo dvacet pět migrantů, z toho sedm nezletilých. Policie uvedla, že do místní nemocnice bylo převezeno 15 Afghánců, devět Pákistánců a jeden Iráčan a že migranti přijeli do Makedonie ilegálně z Řecka.

Španělsko

30. listopadu 2019. Na pláži Águila na jihu ostrova Gran Canaria, jednoho ze španělských Kanárských ostrovů, přistálo dvacet čtyři migrantů. Migranti strávili na moři pět dní.

29. listopadu 2019. Ve skrytém prostoru vozidla, které se pokusilo projet z Maroka do španělské exklávy Melilla, byli nalezeni dva guinejští migranti ve věku 19 a 17 let. Dva pašeráci lidí z Maroka byli zatčeni.

27. listopadu 2019. Při pokusu přeplout do Španělska zahynuli čtyři migranti a nejméně 10 dalších migrantů je nezvěstných. Jejich potápějící se loď byla nalezena asi 30 námořních mil severně od Melilly, španělské městské exklávy na severním pobřeží Afriky. Záchranářům se podařilo zachránit 55 lidí, z nichž tři byli ve vážném stavu.

18. listopadu 2019. Dodávka s 52 ilegálními migranty narazila plnou rychlostí do hraničního plotu u Ceuty, španělské exklávy v Maroku. Řidič, 38letý pašerák z Maroka, byl zadržen španělskou policií.

7. října 2019. Soud v Teruelu odsoudil sedm členů pašeráckého gangu k souhrnnému trestu deseti let vězení. Skupina byla shledána vinnou z pašování lidí z Iráku do Spojeného království přes Španělsko. Skupina byla odhalena, když policie našla 14 migrantů uvnitř dvou chladírenských kamionů na dálničním koridoru A-23 vedoucím ze Sagunta poblíž Valencie přes Teruel do Zaragozy. Kápo gangu, 36letý Iráčan Shwana Rafiq, byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení, přestože státní zástupci požadovali 14 let. Jeho manželka Esperanza Martínez byla odsouzena ke dvěma rokům vězení, přestože státní zástupci požadovali 12 let. Všichni ostatní byli odsouzeni k šesti měsícům vězení, státní zástupci přitom pro každého z nich požadovali pět let. Lehké tresty odrážejí shovívavost španělské justice, která, jak se zdá, gangy k pašování lidí spíše povzbuzuje, než aby je odrazovala.

Soeren Kern je významný spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

Přejít nahoru