Maďarsko osvobozuje uprchlíky uvězněné na jeho hranici, ale zpřísňuje pravidla

Během vrcholné evropské migrační krize v roce 2015 nařídil předseda vlády Viktor Orbán, aby byla utěsněna jižní hranice Maďarska se Srbskem a Chorvatskem, což blokuje cestu pro stovky tisíc migrantů.

Některé byly uvíznuty v tranzitních zónách, oblastech několika stovek metrů čtverečních na hranici mezi Maďarskem a Srbskem, s přepravními kontejnery pro ubytování a obklopenými silně střeženými perimetry ostnatého drátu, rok nebo déle.

Skupiny pro lidská práva uvedly, že migranti, kteří pocházejí hlavně ze Středního východu, byli přestěhováni do jiných zařízení poté, co minulý týden rozhodl nejvyšší soud EU, že dva Afghánci a dva Íránci byli skutečně zadrženi a měli by být propuštěni. Píše portál MSN.

“Maďarská vláda s rozhodnutím nesouhlasí, považujeme to za riziko pro evropskou bezpečnost, ale jako členský stát EU budeme respektovat všechna soudní rozhodnutí,” uvedl Gulyas.

“Tranzitní zóna byla řešením, které chránilo maďarské hranice, a rozhodnutí Evropského soudního dvora v tomto případě bylo nešťastné,” řekl Gulyas novinářům.

Mluvčí vlády Zoltan Kovacs v blogu napsal, že budoucí žádosti o azyl by musely být předkládány na konzulárních úřadech v sousedních zemích.

Konzuláty mohou zamítnout žádosti o azyl, aniž by žadatelům umožnily jakýkoli přístup na jejich území, což je porušení Ženevských úmluv, uvedl mluvčí Helsinského výboru Zsolt Zadori.

“Takže těchto 300 je nyní lepší, ale potenciální žadatelé o azyl jsou mnohem horší,” řekl.

“Během svého pronásledování mohou očekávat prakticky žádné útočiště před Maďarskem.”

Přejít nahoru