Poté, co země EU odmítly otevřít své přístavy, zůstalo na Středozemním moři 78 migrantů lodích

“Migranti uprchli z Libye před třemi dny a v neděli ve Středozemním moři byli zachráněni obchodní lodí,” řekl Msehli televizi ZDF.

Plavidlo však stále nemá povoleno přistávat v žádném z evropských přístavů. Mluvčí vyzvala Evropskou unii, aby během koronavírové krize otevřela své přístavy migrantům.

Itálie i Malta odmítají přijmout migranty. Maltský premiér Robert Abela uvedl, že Malta v pondělí odmítá prosazovat svůj postoj k udržení těchto migrantů mimo své teritoriální vody a zopakovala uzavření přístavů země.

Je zajímavé, že právnička zastupující obchodní loď MV Marina Ann Fenech uvedla, že záchranné středisko na Maltě (Malta RCC) nařídilo obchodní lodi odklonit se od svého původního kurzu, aby zachránili migranty. Nyní má netrénovaná posádka 13 lodí desítky migrantů a má ponětí, co s nimi dělat. Píše portál RMX.

Evropská komise prohlašuje, že bude pracovat na přemístění migrantů v Evropě, jakmile budou mít možnost vystoupit, což naznačuje, že zatímco některé evropské země odmítají otevřít své hranice, ty v Bruselu jsou ochotny vyhovět pokračujícímu toku migrantů .

Přejít nahoru