V Česku chyceni migranti lhali, že nejsou dospělí – rentgen ruky jejich však odhalil

Důvod to má jediný – migranti se namísto do uprchlických center chtějí dostat do specializovaného dětského domova. Ten má volnější režim a oni tak mají větší šanci na útěk, píše na své webové stránce televize Nova.

Poslední případ je z minulého týdne, upozorňuje zpravodajský server tn.nova.cz. Čtyři dny před Vánocemi objevil řidič kamionu ve svém autě v okrese Uherské Hradiště čtyř uprchlíků. Zavolal policistů a tím muži řekli, že jsou z Afghánistánu a Pákistánu, mají 16 let a nemají u sebe žádné doklady.

Policistům se jimi udaný věk nezamlouval, a tak jejich převezen do krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně k určení tzv. kostního věku. Pomocí této metody – rentgenovou snímkem růstových medzierok kůstek ruce, které do 19 let života člověka zanikají – lékaři zjistili, že mladíci mají rozhodně více než devatenáct, popisuje TV Nova.

Migranti navzdory svému úmyslu dostat se do mírnějšího zařízení pro děti s lepšími životními podmínkami a větší šancí na útěk skončili nakonec v uprchlickém zařízení pro dospělé, uzavírá tn.nova.cz. Případ ste stal v roce 2018.

Přejít nahoru