Aktualizované. Sledujte s nami ONLINE: Falcon 9 úspešne odštartoval a spojil sa s ISS!

Druhý pokus o štart sa podaril. NASA a súkromná spoločnosť SpaceX, ktorej šéfuje Elon Musk sa dostala do vesmíru s raketou Falcon 9 a pilotovaným modulom Crew Dragon, na palube ktorého sú astronauti Robert L. Behnken (49) a Douglas G. Hurley (53).

Ide o testovaciu misiu nazvanú Demo-2, ktorá potvrdí pripravenosť novej kapsuly Crew Dragon na ostré lety pod hlavičkou NASA. Zároveň to bude prvý raz, čo astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS dopraví súkromná spoločnosť a nie štátna agentúra.

Sobotný štart bol naplánovaný na 21:22 stredoeurópskeho letného času (SELČ). Nešlo o žiadnu náhodu. Raketa musela odštartovať v dobe, kedy je ISS na správnom mieste nad Zemou, aby sa k nej loď včas dostala. Trvať by jej to malo asi 19 hodín. V dobe štartu bola ISS v nadmorskej výške 417 kilometrov nad Atlantikom u pobrežia Severnej Karolíny.

No nič nebolo isté do poslednej minúty. Kedykoľvek sa mohlo čokoľvek pokaziť. Od problému na samotnej rakete, až po počasie. Nad štartovacím komplexom sa asi dve hodiny pred štartom začali sťahovať mračná a mrholilo. No sále bola 50 percentná nádej, že  loď sa vydá do vesmíru. Hoci 90 minút pred štartom to podmienky ešte neumožňovali. Po asi 40 minútach sa aj počasie umúdrilo a stalo sa tak priaznivé pre úspešný štart. Šanca na štart sa zvýšila na 70 percent. Asi 35 minút pred odletom sa dal povel k štartu a začalo sa s plnením palivom.

Americká súkromná loď s ľudskou posádkou Crew Dragon sa 31.5.2020 pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a astronauti následne vstúpili na jej palubu. Pripojenie potvrdili o 16:16 stredoeurópskeho letného času, keď boli Crew Dragon a ISS nad hranicou medzi severnou Čínou a Mongolskom. Astronauti z Crew Dragon Robert Behnken a Douglas Hurley sa po nevyhnutných technických procedúrach a preverení bezpečného pripojenia oboch telies asi o 19.15 h SELČ oficiálne zvítali s posádkou ISS, ktorú tvoria Rusi Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a Američan Chris Cassidy. Aký čas Behnken a Hurley na ISS na obežnej dráhe okolo Zeme strávia, ešte nie je jasné. Malo by to byť v rozmedzí od jedného do štyroch mesiacov. Na Behnkena a Hurleyho čaká na ISS odkaz v podobe malej americkej vlajky, ktorá letela do vesmíru pri prvom lete amerického raketoplánu v roku 1981, a potom bola aj na palube raketoplánu Atlantis, ktorý v roku 2011 tento program ukončil. Vlajku v prechodovej komore na ISS zanechala posádka Atlantisu, v ktorej bol aj Hurley, s odkazom, že si ju môže prevziať výhradne posádka, ktorá odštartuje z amerického Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral.

Astronauti sa majú podieľať na výskume a vykonávať aj testy na Crew Dragon. Kapsula môže zostať na orbite 110 dní. Po skončení misie sa kapsula s astronautmi na palube autonómne odpojí od ISS a vráti sa na Zem. Pristáť by mala podľa plánov v Atlantickom oceáne pri pobreží Floridy.

Pokiaľ chcete stroj na oblohe nájsť, navštívte portál https://www.heavens-above.com/ a zvoľte svoju polohu. Následne prejdite na podstránku s informáciami o prelete Crew Dragonu nad zvolenou lokalitou. Vo výpise nájdete približné časy preletu, výšku objektu nad obzorom a aj smer, ktorým sa treba pozerať.

Štart online vysielala SpaceX na svojom youtube. Pokiaľ ste štart letu zmeškali, živé vysielanie si môžete pretočiť späť na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=bIZsnKGV8TE

(SCa, net)

Přejít nahoru